Loading...

SKADER

Undgå småskader

30. september 2011 · Henning Rose

En småskade som en nedgroet negl eller ubehagelige vabler er små, men ikke desto mindre irriterende elementer i hverdagen, hvis du dyrker løb eller gangsport. Se her, hvordan du undgår skaderne.

Gnavsår:
Mange oplever af og til gnavsår eller irriteret hud, som opstår når din svedige svedige beklædning, kommer i kontakt med kroppen, eller hvor to kropsdele (huden) kommer i kontakt med hinanden. Det er normalt svært at sige, hvor og hvornår det kommer. Nogle personer ved eksakt, hvornår de skal forebygge.

Man kan forbygge en del af disse skader. Hvis det er huden der skal beskyttes kan det være nok at indsmøre huden med en af følgende salver:
Locoid salve
Silan
Helosan

Særligt udsatte steder beskyttes med tape, silketape, Tensoplast eller kunstig hud. Små sår behandles med: Flydende plaster, store sår behandles med: Aartiflex og tensoplast/tape.

Vabler
Vabler starter som regel med, at man har fornemmelsen af "en sten i skoen" eller en svien under fodsålen. Det gælder om, at få gjort noget ved det med det samme, det er lettere at forebygge, end at reparerer skaderne.

Undersøg især forfoden bag ved storetåen, hvor der kan opstå nogle grimme vabler. Hvis de ikke tages i tide, kan de nemt ødelægge hele trædefladen. Undersøg hælene. Hvis der er hård hud, (hvem i alverden kunne dog drømme om, at dyrke sport, med hård hud på fødderne) kan der komme vabler "under den tykke hårde skal af hård-hud". Det er vigtigt at få ordnet sådan noget med det samme, det er ikke spor rart at skulle behandle sådanne vabler senere, hverken for den der har vablen eller for behandleren.

"STORE" varme/tryk-vabler under foden:

De helt store vabler: Det er YDERST VIGTIGT at vab­len og området omkring den, DESINFICERES grundigt med sprit, jod el. klorhexidin, og gør følgende:

Tryk let på vablen så den buler op, og klip med en krum neglesaks en "tokant" tættes ved dine tær.
Eller stik en kanyle igennem og skær oven på kanylen, og skær så den bliver selvtømmende i gåretningen.
Eller sug væsken ud med en kanyle.

Sørg for, at kanterne på vablen ikke kan nå hinanden, for så vil vablen lukke sig og opstå igen kort efter, derfor anbefales metode 1.

Læg en eller flere lag artiflex på, luk med silke, Lensol sportstape eller Tensoplast.

Vabler under tåneglene:
Klem med 2 fingre om tåen med tommelfingeren på tåneglen således at vablen lige titter frem ved neglekanten - spid den så med en kanyle - ca.3 mdr.efter falder neglen af og der sidder en fin ny en nedenunder.

Helosan er en god forebyggende salve. Har du en svien under foden efter turen, skal du komme helosan på. I de fleste tilfælde er området lægt om morgenen.

HUSK RENLIGHED er vigtigt og handsker. Skalpel og kanyle afleveres til den person, de er brugt til og må ALDRIG bruges til andre.

Blodvabler
Ved behandling af blodvabler skal man altid være meget, meget og ekstra meget (RENLIGHED) forsigtig med, fordi: der er åbent direkte ind til blodbanerne, og er der den mindste urenhed, er der meget stor chan­ce for blodforgiftning - og så er det hospitalet, meget hurtigt.

HUSK- at bruge handsker og sprit.

Blodvabler i flere lag, oven på hinanden:

Desinficer grundigt - flere gange - på vablerne og rundt om så det er helt rent og sterilt inden den rene tynde kanyle stikkes ind og blodet suges ud med sprøjten. Når den øverste vabel er tømt, stik videre ned i den næste, hvis de ligger i lag, og sug også den ud.

Læg desinficerende gele på og tape hermetisk til så der med 150 % garanti ikke kan komme bakterier til de små huller der er lavet. - Kommer der det, er FANDEN LØS l LAKSEGADE - og vi bliver uvenner med alt hvad der hedder læger - sanitetsfolk/osv. nogle har det nemlig med at klippe folk ud af mar­chen/turen, hvis de har blodvabler. Ingen kan lide blodvab­ler, fordi det lynhurtigt kan gå så grueligt galt.

RENLIGHED og så er der badeforbud! Bad med en pose over fødderne.

En stor blodvabel der er tømt, er meget øm, læg desinficerende gazesalve på - klæb en voksplade (duo-derm) hen over - den virker som en trykfordeler og især på forfoden lige bag tæerne er det nødvendigt, det er særligt ømt område, skulle jeg hilse at sige.

Tape hermetisk til med tenso/sportstape og sprøjt det hele over med flydende plaster - må helst ikke åbnes før det er lægt, el. hvis det gør ondt. Hvis det "dunker" kan der være gået betændelse i. Der kan også lægges en trædepude af artiflex på (hvis der er plads), så man kan gå videre.

Punktering af vabler
Når kanylen stikkes ind i vablen SKAL det være vandret; dvs. i plan med vablen/foden, ALDRIG VINKELRET på vablen/foden. Så bliver en alm. vabel lynhurtigt til en BLODVABEL med fare for, at du ikke kan stoppe blødningen.

Hvis genstanden man bruger til punktering af vabler er beskidt eller på anden måde uren, er der stor risiko for infektion med blodforgiftning eller stivkrampe til følge.

Sårinfektion kan ses ved, at der kommer "røde stre­ger" i nærheden af såret, samt smerter, rødme, hæ­velse og varme i såromgivelserne.

Tånegle
Neglene skal klippes helt korte og afrundes, så der ikke er hjørner eller spidse kanter. Hvis neglene klip­pes lige over, vil de to spidse hjørner skære sig ind i tåen ved siden af, det bløder og gør ondt,

og tænk på alle de milliarder af bakterier der:

  • sidder under neglene,
  • godt vellagret gemmer sig i støvlerne,

 

Det kan, inden man når hjem, blive til hævede betændte tæer, (svære at have i støvlerne/gør ondt at gå på) og i værste fald: blodforgiftning = hospital.

God fornøjelse med din gang!

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design