Loading...

Fodsporet #92

Genopdag dit nabolag

13. januar 2021 · Nina Christensen

af Susanne Grøn og Susanne Findsen

Kære læser, nu er det et godt tidspunkt at vende opmærksomheden hjemad mod dit lokalområde. Hvornår har du sidst taget dig tid til bare at gå en tur rundt mellem husene, ned ad smøgen, ud på overdrevet eller op i kirketårnet? Måske er der steder, du aldrig har været, eller måske er du helt ny i byen/området. 

Hvad enten du bor i Valby eller Viborg, så er der sikkert både naturoplevelser, historiske og arkitektoniske perler, som er en oplevelse værd.

Vi bringer dig her et par eksempler til inspiration; først Valby, som er den sydligste kommune i København. Valby grænser op til Vesterbro, Kongens Enghave, Frederiksberg, Hvidovre og Vanløse. I Valby og området omkring er der mange gode steder at gå på opdagelse, men med fokus på bydelen Valby, vil vi anbefale tre meget forskellige ture.

Den Hvide By

I centrum af Valby findes der mange fine gamle huse, og mange af gaderne i Valby har fungeret som kulisser i gamle danske film. Se hvem, der kan genkende flest steder eller hvem, der kan den danske filmskat bedst. Sørg også for at gå ned forbi Nordisk Films studier. I Valby centrum er der normalt et meget aktiv byliv med masser af gode muligheder for et kaffe/spise-stop. Der er mange hyggelige caféer med hver sit særkende - måske nu med mulighed for en to-go kaffe. Lad turen gå videre ud ad Valby Langgade og tag et kig på Den hvide by. De smukke huse er bygget i 1898, og de startede oprindeligt som arbejderboliger, men som årene er gået, har de udviklet sig til moderne liebhaverboliger. Kvarteret består af 81 boliger, alle hvidtede og med røde tage, de er beliggende på et trekantet område, indeholdende vejene Søndre-, Nordre- og Vestre Alle.

En anden mulighed er at gå en tur til Carlsberg-byen, et af de nyere kvarterer i København. Start oppe på toppen af Valby Bakke, nyd at gå igennem et hjørne af Søndermarken og fortsæt ned igennem Elefantporten og videre ind i det nybyggede område af Carlsberg-byen. Det er nemt at planlægge en rute, der går igennem kvarterets 25 forskellige byrum og haver - spændende at se alle de nye tiltag og ideer. Hvis turen skal forlænges så tag broen bag besøgscentret Visit Carlsberg, så kommer du over på den anden side af togskinnerne til Danmarks største gravplads - Vestre Kirkegård, som med næsten 54 hektar byder på masser af kulturhistorie.

Den tredje tur, vi vil anbefale, går til Valbyparken. I Valbyparken findes både vild natur, parkområder, skov, store åbne vidder samt 17 forskellige runde temahaver. Bedst kendt er nok Rosenhaven, som indeholder 12.000 roser og mange andre blomster og planter. Der er smukke og velduftende oplevelse hen over hele foråret og sommeren. Måske frister det også at besøge parkens nordlige del, hvor du finder en 25.000 mstor natur- og sportslegeplads.

Viborg Laerke

Bor du i stedet i Viborg, måske nytilflytter til byen, og skal lære området at kende, så læs med her.

Viborg er en af de ældste byer i Danmark. Den ligger ved Hærvejen midt i Jylland og er en smuk domkirkeby. Det er oplagt at besøge Viborg Domkirke, der er verdens største Granitkirke. Kirken har været brændt ned og genopbygget flere gange, men den rejser sig flot med fire 55 meter høje tårne i den nuværende bygning fra 1876. Hvis det er muligt, så tag en tur op i klokketårnet og nyd den smukke udsigt over byen og søerne. Gå derefter rundt på opdagelse i de smukke gamle gader og stræder og nyd synet af de mange bevarede gamle huse. Videre vestpå til området omkring den tidligere Viborg kaserne, der i dag rummer både Campus og egnsteater og er et besøg værd, inden turen går videre ud til den 9 hektar store Digterpark, hvor du finder et kuperet terræn, spændende og fremmedartede træer og skulpturkunst.

Og så til den smukke natur i området omkring Viborg. Vi har valgt Hald sø. Hald sø ligger syd for Viborg, midt i Dollerup bakker og er helt sikkert et besøg værd. Da der ikke er en afmærket rute, anbefaler vi at bruge app’en AllTrails, som viser en god ca. 18 km lang rute rundt om søen. Det er en blanding af trampestier, der er let ujævne, og fine etablerede vandrestier, men altså ikke en rute for gangbesværede eller klapvogne. Ruten er kuperet, og der kan være vådt og mudret undervejs, så sørg for gode vandrestøvler.

En noget anderledes gåtur venter, hvis man besøger Mønsted kalkgruber, som ligger 15 km vest for Viborg. Det er verdens største kalkgrube, som indeholder 60 km gange under jorden. To km er oplyste, men det er også tilladt at udforske de ikke oplyste gange, så bare husk lommelygte eller pandelampe. Der lever ca. 18.000 flagermus i gruberne, fem forskellige arter. Gruberne bliver også brugt til koncerter og gæt engang - til lagring af oste. OBS der er lukket om vinteren, men de åbner allerede medio februar. 

Brug nu de næste par måneder på at udforske byer og natur, hvor end du bor i landet. Rigtig god tur.

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design