Loading...

Fodsporet #61

Træd ud af sporet….

08. februar 2018 · Susanne Findsen & Susanne Grøn

..dét kan give flere gode naturoplevelser og bedre træningsudbytte!

”Cross-gang” kan vi kalde det – når vandreturen ikke følger de store stier og den slagne vej. Løberne gør det og kalder det Cross-løb eller Trailløb, når de på en afmærket rute forcerer terrænet. Og som eliteløberen Mads Tærsbøl beskriver det på www.motions-danmark.dk/løb, så udfordrer cross-løb både konditionen, udholdenheden og teknikken - herunder balancen og reaktionsevnen. Man skal i terrænet være særligt opmærksom på ujævnheder – glatte sten og rødder og lavt hængende grene, så øje-hånd-ben koordinationen udfordres og trænes. Det kan være nødvendigt med høje knæløftninger, skræve over grene og grøfter, træde længere skridt, springe til siden – sætte af og lande stabilt. Man får varmen, pulsen stiger, og det forbedrer både konditionen, muskelstyrken og følgelig udholdenheden. Mads Tærsbøl, som har dyrket cross-løb på nationalt og internationalt konkurrenceplan i mange år, ved hvad han taler om, og når han foreslår, at løb i terrænet er en aktivitet for alle, så er det måske værd også at gøre mere ud af ”Cross-gang” i gangsporten!  I ”Cross-gang” vil tempoet naturligvis være roligere, så for nybegyndere i terrænet vil der være god mulighed for at vænne sig til at gå på nye måder uden styrt eller overbelastning. Og når skovstierne er glatte pga. sne og is, er det oplagt at gå ind mellem træerne, hvor man kan få godt fodfæste.

Udfordring af vanetænkningen
At løbe eller gå i terrænet udfordrer måske først og fremmest din vanetænkning og din hjerne, for selvfølgelig er det lettere bare at følge stien, som næsten med sikkerhed fører fra A til B. Andre mennesker har gået der før dig og flere vil sikkert følge efter, så risikoen for at fare vild er minimal. Går du derimod på tværs af stierne og ind over skovbunden så starter eventyret, men måske opstår bekymringen også i forhold til, hvor man ender. I mindre danske skove med mange stier sker der som regel ikke noget ved at skrå igennem skovbunden, du kender jo nok dit eget lokalområde godt. Og man kan jo altid bruge sin smartphone og få tjek på sin lokalitet ved hjælp af diverse app.

Men hvis du vil udfordre din hjerne og gøre dig umage med planlægningen, inden du forlader stierne og bevæger dig ud på ukendt terræn, så kan man købe o-kort (ret billigt) hos de lokale orienteringsklubber og ud fra disse planlægge turen. Det kan være en god ide også at bruge kompas. Lær af orienteringssporten, hvor man arbejder med ”ledelinjer” og ”sikre opfang”. Se for eksempel på kortudsnittet nedenfor, som er fra Tisvilde Hegn og venligst tegnet og stillet til rådighed af Tisvilde Hegn Orienteringsklub.  Forestil dig, at du står i sti-krydset i det øverste venstre hjørne (nord-vest), og at du vil gå syd-øst over gennem terrænet. Bemærk, at kortudsnittet er indrammet af stier på alle fire sider, og der er flere stier på tværs, som man skal passere og kan anvende til at holde styr på retningen og hvor langt man er nået – det kaldes et opfang. De gule streger viser niveauændringer – bakker – i terrænet, og farverne angiver typen af bevoksning.  Først skal du igennem det beige område, som angiver åbent land. Måske består det af højt græs og fældede træer, som kræver høje knæløftninger at gå igennem, til gengæld kan man se langt frem og overskue området. Det skraverede grønne område mod højre kan tjene som ledelinje. Det er en tæt bevoksning, som er svær at passere igennem, men følg bevoksningsgrænsen – brug den som ledelinje til markeringen af post 120.

61_1

Post 120 viser, at her står der en fast post til orienteringsløb, se om du kan finde den, så ved du også præcis, hvor du er på kortet! Fra post 120 til post 84 skal du gennem et hvidt område, hvilket indikerer let gennemløbelig åben skov. I Danmark vil det ofte være bøgeskov eller lignende løvskov. Hvis du kommer til at holde for langt til venstre eller for langt til højre, så er der ingen skade sket, for med de sikre opfang vil du ramme en sti, og den kan lede dig ned i det sydøstlige hjørne af kortet som planlagt!

Når du fremover slipper stisystemet og bevæger dig ind mellem træerne, er chancen for at få naturoplevelser og se vildt større. I starten vil du sandsynligvis bruge synet meget til at placere fødderne, men efterhånden kan du rette opmærksomheden mod fugle og vildt mellem træerne, og du kan lære at læse kort og bemærke ændringer i bevoksning og terræn.

Nye oplevelser og mere motion venter dig i naturen; rigtig god tur!

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design