Loading...

Fodsporet #56

Fodsporet: The West Highland Way – rejsebeskrivelse fra Skotland

19. september 2017 · Susanne Findsen & Susanne Grøn

Den populære vandrerute The West Highland Way, som strækker sig fra Milngavie i syd til Fort William i nord, har her i sommer været udgangspunkt for en fantastisk far-datter tur i et nyt spændende naturområde.

Turen blev planlagt hjemmefra med overnatninger på Bed-and-Breakfast’s, vandrehjem og små familiedrevne bjerghoteller, bagagen blev transporteret fra sted til sted. Vandreturen med dagsrygsæk varede syv dage med gennemsnitlig 22 km vandring om dagen, i alt 98 miles svarende til 160 km i varieret terræn. Hvert år følger omkring 15.000 vandrere den populære rute, og der er en hyggelig stemning blandt vandrerne fra mange forskellige nationaliteter, mens der hilses og udveksles historier.

1. etape: Milngavie til Drymen
Første etape fra Milngavie til Drymen er på ca. 19 km. Turen starter ved den store port med ”The West Highland Way” skiltet, og hele ruten er efterfølgende velmarkeret af stolper med logoet. Efter de første kilometer ud af byen blev terrænet jævnt og med stier af stampet jord. Stierne passerede landsbyer og åbent lavland med bløde bakker og bjerge fulde af får og kvæg. Første besøg på et whiskey-distilleri i Skotland, Glengoyne Distillery, er som forventet muligt allerede her på første dagen. Det var en dags vandring i silende regn, så vi var drivvåde, da vi nåede frem til vores hotel i Dryman. Og netop da nyder man ekstra meget at få noget godt at spise og varme sig på.

56_1

2. Drymen til Rowardenan
Anden etape fra Drymen til Rowardenan var på 22 km. Etapen starter i en fyrretræsplantage, og vel ude af denne belønnes man med udsigten til Storbritanniens største sø Loch Lomond, som følges de næste tre dage. Stien er af græs og stampet jord med sten, det går ned af bakke til lavlandet med masser af får, løvtræer, bække og fine små broer. Efter ca. 8 km kommer der en opstigning til Conic Hill 361 m over havets overflade med udsigt til bjergtoppe, Loch Lomond og til gigantiske herregårde og endeløse græsstepper med får. Man passerer gennem en lille landsby og følger kort efter Loch Lomond i let bakket terræn. Da vi nåede hotellet blev datteren genforenet med sin forsvundne bagage (var ikke med flyet fra DK), så det var ekstra dejligt.

3. Rowardanan til Radlui 
Tredje etape fra Rowardanan til Radlui på ca. 20 km starter i skovlandskab, der følger bjergene omkring søen. Her var vi heldige med rigtig dejligt vejr hele dagen. Der er store områder med bregner og rislende bække, med glimt af både skaldede bjergtoppe og søen. Halvvejs gennem etapen, efter landsbyen Inversnaed, bliver terrænet smallere og mere teknisk vanskeligt at gå på; der er mange sten, rødder og bakker. Man går nær civilisationen og hører på etapen lydene fra motorcykler på vejene i området, men der er også områder med bregner og højt græs, som minder om scener fra Jurassic Park. Ved etapens slutning hidkaldes en lille færge ved at hejse en stor orange bøje, som sejler vandrere over søen til deres overnatningssteder. Vores lille kitschede hotel var en oplevelse i sig selv; ad små snørklede gange og trapper kom vi op til vores dejlige loftsværelse, som havde badekar med de fineste løvefødder. Vi nød at sidde på terrassen i solen med smuk udsigt over søen og nyde en pint og en cola.

56_3

4. Radlui til Tyndrum 
På fjerde etape fra Radlui til Tyndrum på ca. 23 km. ender Loch Lomond. Man går blandt fårene i et smukt men bart græsningslandskab med rislende bække på siden af bjerget uden opstigninger. Rutens halvvejspunkt ”50 miles” nås her ved starten af en stor plantage af gran, som munder ud i en dal og krydser floden Fillan, som er enorm bred og omgivet af piletræer. Herfra er der skøn udsigt til tre Monru bjerge (i Storbritannien kaldes et bjerg, som er højere end 3.000 meter. for et Munro).

5. Tyndrum til Kings House 
Femte etape fra Tyndrum til Kings House er turens længste på 32 km. Stien løber endnu engang på bjergsiden blandt får og kvæg, ved foden af bjergene løber en flod omgivet af de eneste træer i området. På begge sider af stien knejser bjergene sig op, og fremme ser man kun flere bjergtoppe. Jernbanen fra Fort William til Glasgow krydser mellem toppene på storslåede broer. Ruten krydser gennem Bridge of Orkey, et højdedrag og halsen af Loch Tulla, inden man når til Victoria Bridge og Rannoch Moor. Turens mest øde og hårdeste strækning, 16 km gennem storslået moselandskab, når sin ende i 445 højdemeter, inden stien går nedad til King's House.

6. King's House til Kinlochleven
Sjette etape fra King's House til Kinlochleven er turens korteste på 14 km, men dagen lægger hårdt ud med 259 meter stigning ad Devil’s Staircase og turens højeste punkt, 548 m. Stigningen snor sig langs bjergsiden, først nedad og så op over en højderyg, der tilbyder udsigt til flere Munros, skov, og Kinlochleven, der er berygtet for at være Storbritanniens grimmeste landsby. Stien går gennem plantage og løvskov og følger på dagens sidste kilometer byens kraftværk, inden man når byens industrielle indgang. Betegnelsen som Storbritanniens grimmeste landsby virker meget hård, idet det samtidig var vældig interessant. De gamle industribygninger fremstår ganske spektakulære og bruges i dag af et rigt kulturliv med et imponerende adventurecenter. Man kunne se de gamle rør løbe ned langs bjergsiden med utætte samlinger, som skabte imponerende springvand.

Aftenmåltidet blev indtaget på en hyggelig pub, hvor de lokale mødes for at vende dagens begivenheder Mange af dem var mænd, som luftede hund og dermed fandt anledning til en meget lang øl-pause.

56_4

7. Kinlochleven til Fort Williams 
Turens syvende og sidste etape gik fra Kinlochleven til Fort Williams, 24 km. Starten går 250 højdemeter op igennem en smuk våd løvskov til den gamle militærvej med udsigt til bjergtoppe og Loch Leven, som skinnede smukt i solskinnet. Stien passerer gennem en dal og bølger op og ned mellem bjergene og forbi masser af får og gamle forladte gårde med huse af sten. Man passerer gennem granplantager og en historisk nedbrændt ruin, hvor stenene fremstår nærmest smeltede af varme. Resten af turen er en triviel passage på vej ind til Fort William.

Samlet set en anbefalelsesværdig tur og et interessant møde med Skotland. Landskabet var spektakulært og mindede om landskaber beskrevet i 1800-tallets litterære mesterværker. Skotterne er venlige og udadvendte, altid interesserede i en snak på pubber og gæstgiverier. Man møder de samme mennesker igen og igen, både på selve ruten eller ved morgenmadsbordet, det er næsten som at have 15.000 rejsekammerater. Far-datter turen var en succes. Det var en særlig god fornemmelse at kunne vandre afsted i timevis i hinandens selskab uden nødvendigvis at have behov for at snakke, - en dag i egne tanker, og så nå målet og nyde et godt måltid mad sammen. Vandreturen var i al sin enkelthed bare afstressende og tilfredsstillende, og det kan virkelig anbefales.

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design