Loading...

Fodsporet #47

Fodsporet: Gå på arbejde – og hjem igen!

08. november 2016 · Susanne Findsen & Susanne Grøn

Vi har fået vintertid nu, og det bliver tidligt mørkt. Chancen for at nå en gåtur i dagslys efter arbejde er for de flestes vedkommende begrænset nu i vintermånederne.

Det kan være svært at komme afsted i regn og blæst, når man først er nået hjem fra sit job. Weekendens vandreture er imidlertid ikke nok til at holde konditionen vedlige og opfylde sundhedsstyrelsens anbefalinger, så vi må have andre strategier i de næste måneder.

Vi foreslår, at man går hen til arbejdspladsen og hjem igen. Bevares, du behøver ikke gå hele vejen, men planlæg en distance, som er praktisk og realistisk i forhold til dit dagsprogram og din pendlerdistance.  Med blot 15 minutters rask gang til toget om morgenen - og det samme om eftermiddagen - kan du få dækket dagens dosis motion og samtidig få en frisk start og/eller afslutning på dagen.

I sidste måned hørte vi i medierne, at det er byboerne, som bruger deres kondisko mest, mens danskere i provinsen er mindre aktive. Lad os gøre noget ved det med transportmotion! Transportmotion er det nye sort J. Transportmotion har den fordel, at den forekommer regelmæssigt – fem dage om ugen - og det bliver ved og ved året rundt. Rutinen med gåture i hverdagen kan gøre, at vi oplever både fysisk og psykisk velvære – og bliver afhængige af det!

47_1

Transportmotion reducerer risikoen for diabetes
Et stort britisk tværsnitsstudie har vist, at personer, som går eller cykler til arbejde, har et lavere BMI og en lavere fedtprocent end personer, som kører i bil. Anden forskning har vist, at transportmotion (gang eller cykling) kan reducere risikoen for diabetes, hjertekarsygdomme og for tidlig død. Der er endvidere lavet undersøgelser, som vurderer fordele ved transportmotion i forhold til ulemperne fra eksempelvis luftvejssygdomme pga. forurening eller farlige cykelulykker. Konklusionen fra Danmark, Schweiz og USA m.fl. var, at fordelene for helbredet klart overstiger ulemperne.

Bor du i byen eller bruger du offentlige transportmidler, kan det være nemt at implementere transportmotion ved at springe af bussen et par stop før din arbejdsplads og gå resten af vejen.  Men selv hvis bilen er dit foretrukne transportmiddel, kan det godt lade sig gøre at få presset en gåtur ind i dagens rutiner.  Overvej om du skal stille bilen et stykke fra arbejdet for at gå det sidste stykke, eller om det kan passe dig bedre at holde ind ved havnen, skoven eller parken og gå din runde der.  

47_2

Et attraktivt alternativ for nogle kan være at gå en tur i frokostpausen, og her er fordelen jo, at der er dagslys og dermed mulighed for at ”suge” nogle værdifulde D-vitaminer til sig. Kreativitet og nytænkning i firmaets mødekultur kan også bidrage til vintermotion ved, at nogle møder afvikles som ”Walk and Talk”, og kortere møder kan afvikles stående i stedet for siddende.

Held og lykke med november-turene.

 

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design