Loading...

Fodsporet #44

Fodsporet: Sensommertur på fjeldet

23. august 2016 · Susanne Findsen & Susanne Grøn

Sommeraftenerne er stadig lange og lyse på de svenske fjelde i det høje nord, og netop nu er der masser af modne hjortron og blåbær.

På Sälen-fjeldet i Dalerne kan I få skønne vandreture kombineret med spændende og varierede naturoplevelser. Vi har været på sommertur og giver i denne klumme inspiration og ideer til en forlænget weekendtur.

Flest forbinder Sälen-fjeldet med skiløb, og det er da også et af Sveriges populæreste skiområder; det vrimler med skiløbere og snesports-aktiviteter om vinteren. Men om sommeren er der fredeligt; sommerens turister tiltrækkes især af cykling og vandring i de to store stisystemer Södre Kungsleden og Sälen Ringen med ca. 200 km velmarkerede stier i sværhedsgraderne let, middelsvær og svær. Nogle af vandreruterne passerer Storhön (1039 m.o.h.) og Brattfjället (1042 m.o.h.), og de fleste har stigninger/nedstigninger på omkring 300 højdemeter.

 44_1

Fantastisk variation
Vi gik den 14 km lange tur fra ”Närfjällsstugan til Skogsäterstugan” (se link nedenfor) i naturreservatet ”Norra Transtrandsfjällen”, hvor naturen varierer fantastisk med bare 380 meters højdeforskel. Vi startede nær toppunktet Stor-Närfjällets i 931 meters højde.

Oppe på toppen af fjeldet, over trægrænsen, nød vi de store langstrakte udsigter over hele Sälenfjeldet. Terrænet er åbent og underlaget ”murren” er fantastisk at gå i – blødt, vådt og varmt af lyng, rensdyr-lav og bær. Vandrestøvlerne bliver sat på en prøve her, men der er også rigtig mange ”broer” af planker til at gå på, men man bør unde sig selv at smide skoene og nyde det bløde våde underlag på de bare tæer.

De åbne områder er utroligt smukke med grønne, røde og blå farver af lav, lyng og bær. Når man så bevæger sig ned af fjeldet, begynder fjell-birken at vise sig som små buske, og gradvis bliver grantræerne større, stierne mindre og mere varierede.

Bjørne i reservatet
Bække risler, og ca. halvvejs på vores tur nåede vi Närsjön, hvor vi badede. På linket HER beskrives reservatet at have både bjørn, los, bæver, tjur og dalrype m.m. Vi mødte naturligvis ikke bjørnen, men tanken om at være på besøg hos dyrene giver alligevel turen en særlig dimension.

Ruterne er tydeligt markeret med store gule kryds, skilte med sti-beskrivelser, nogle steder er der hytter til at få ly med bålpladser, tørkloset og nødtelefon.

Der er ca. 700 km til Sälen fra Helsingborg, og 460 km fra Gøteborg, men det kan gøres på en dag, hvis man ikke bliver fristet til at stoppe undervejs. Vandreturene i højfjeldet, som går op over trægrænsen, byder på flere spændende naturoplevelser, som er køreturen værd.

På linket her HER finder du syv turbeskrivelser på i alt knap 100 km. (turlængde fra 8 – 15 km).  Du kan købe to kort over området Fjäll kartan skala 1:50 000 (W54 Sälen) og Karta over Sälen Fjället Skala 1: 50 000, samt bogen ”Vandringer i Sälenfjällen och Østre Trysil”. Bogen kan købes i de lokale butikker eller bestilles via hjemmesiden: http://www.islinge-it.com/kop_visf.html.

Rigtig god vandretur!

44_2

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design