Loading...

Fodsporet #43

Fodsporet #43: Højderygstien i Odsherred - et besøg værd!

18. juli 2016 · Susanne Findsen & Susanne Grøn

Motion til hjerne og hjerte er orienteringssportens slagord, og det gælder såmænd også for vandresporten. For oftest er der et kulturelt, arkitektonisk, socialt, historisk eller biologisk tema som ramme om en vandretur.

Masser af ture i Danmark såvel som i udlandet giver intellektuelle oplevelser, som vi alle bliver inspireret og motiveret af. Man behøver ikke at være ornitolog for at begejstres over fugle eller historiker for at få tændt en gnist på vandreturen.

Geologi og geografi er dagens tema i fodsporet, vi var nemlig med da første etape af Højderygstien i Odsherred ved Danmarks første Geopark blev indviet Palmesøndag. Geopark Odsherred er et landområde mellem Sejerøbugten, Lammefjorden og Nykøbing Bugt, som har en særlig geologi, der er formet under sidste istid, altså for 17.000 år siden.

Fodspor43_1

Mest karakteristisk er Vejrhøjbuen, som er en randmoræne, der er dannet ved, at gletsjeren skubbede undergrundens ler op til de nu 121 meter høje bjerge. Vejrhøjbuen består blandt andet af en række høje kaldet Dutterhøjene med bronzealderhøjene Vejrhøj, Maglehøj og Esterhøj.

Vejrhøjbuen ligger nord for Asnæs med GPS position: N55°47'12'', E11°23'9'' Første etape af Højderygstien, starter ved Duttehøje og slutter med en shelterplads ved Veddinge. Etapen er en 7 km lang kuperet trampesti (kræver fornuftigt fodtøj), den byder på nogle af Odsherreds flotteste udsigtspunkter. Udsigt ud over de opdæmmede fjorde, - Sidinge Fjord og Lammefjorden og fra Esterhøj udsigten over Sejerø bugten, hvor kilometerlang sandstrand strækker sig så langt øjet rækker. Hele ruten er markeret med store firkantede sten nedlagt i selve trampestien. Stien forløber med stor variation langs naturlige hegn, markskel og hen over private ejendomme

Esterhøj-stenen
Et naturligt stop på turen er på toppen af Esterhøj ved Høve. Her er ud over udsigten også Esterhøj-stenen/Genforeningsstenen. Den ca. 25 tons tunge sten minder om, at Sønderjylland i 1920 blev stemt tilbage til Danmark. Med til stenens historie hører, at den blev fundet på stranden nedenfor Høve skov, og det tog 14 dage for 500 mand og 22 heste at slæbe den de ca. 2,5 km gennem skoven og derefter de 85 højdemeter op til højen. De 500 mand var alle medlemmer af de lokale idrætsforeninger. Ved Esterhøj ligger også Odsherred museum; her kan opleves Prejlerup uroksefund og områdets kvartærgeologi.

Shelterpladsen ved Veddinge bliver brugt som udflugtsmål for mange af områdets skoler. Og GEO-Kids, der er et kunstprojekt og undervisningstilbud (se LINK) sørger for at eleverne introduceres bl.a. til områdets landskab og kulturhistorie. Eleverne graver selv efter den ler, der skal bruges til skabelsen af deres helt personlige maske, som efterfølgende udstilles ved shelterpladsen (se foto). Hver maske har en QR-kode, hvor man kan afspille en lille film om den aktuelle maske og dens tilblivelse. Ved pladsen er der også bygget en rekonstruktion af en gravhøj, så det er muligt at få indblik i opbygningen af det indre, af disse gravhøje.

Fodspor43_2

Læs mere om Højderygstien her!

Rigtig god sommervandringstur!

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design