Loading...

Fodsporet #39

Hvad koster en bakketur på 2 kilometer?

16. februar 2016 · Susanne Findsen & Susanne Grøn

Eller rettere sagt: Hvad får du ud af anstrengelserne på en rask eftermiddagstur i lokalområdet?

Vi har ofte her på Fodsporet argumenteret for, at du skal skrue tempoet op, gå med armsving, tage flere bakker eller motionere med en rygsæk på ryggen for at få belastningen op, så vandreturen får en øget sundhedseffekt.

Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at vores daglige motion på 30 min. skal være moderat anstrengende, det svarer til at du knapt kan føre en samtale og turen vil opleves anstrengende sv. til niveau 14-15 på Borg skalaen. 

I dette Fodspor viser vi dig med et simpelt eksperiment, forskellen i energiforbrug på to sammenlignelige ture á to kilometer i det smukke kuperede område ved Arresødal i Frederiksværk. På kortet nedenfor kan du se Arresø og Vinderød Kirke samt de to ruter.

Rute 1 var en rask spadsertur på store stier og veje som gik rundt om skoven.

Rute 2 fandt sted i samme område, men strategien var at tage stierne på kryds og tværs, så vi fik flest mulig bakker.  

39_1

Efterfølgende viste pulsuret (Polar RC3 GPS), at den almindelige tur var lidt hurtigere at gå (2 min.), men også at det estimerede kalorieforbrug var lidt mindre (8 kcal). Gennemsnitspulsen var nogenlunde ens, men på bakketuren kom maxpulsen som forventet noget højere op undervejs (9 slag). Oplevelsen af turene var, at bakketuren var hårdere (Borg 15) end den almindelige tur (Borg 14), og der var helt klart mindre snak på bakkerne J. Se data nedenfor: 

Tur

Varighed

Puls snit

Puls maks

Kalorier

Distance

Tempo

1.Alm.

17:58

113

122

86 kcal

2.01

08:57 min/km.

2.Bakke

20:25

111

131

94 kcal

2.02

10:00 min/km.

39_2

Disse to kurver viser med den grå kurve, hvordan højdeprofilen var på turene, som begge var rimelig kuperede, men hvor det kan ses, at der på tur 2 var flere stejlere bakker. Den røde kurve viser min puls, som på tur 2 svingede mere, og på fem tidspunkter nåede op i det grønne felt, som indikerer, at træningsintensiteten er højere (puls 120-140) og dermed medfører en større sundhedseffekt.

Nu spørger du måske dig selv: ”og hvad kan vi så bruge det til? ”Eller måske tænker du: ”så meget mere arbejde, og bare forbrænde sølle 8 kalorier ekstra”.

Vi vil gerne fremhæve at:

Terræn og rute gør en forskel.  Når forskellen alligevel er så lille, skyldes det, at vi sammenligner to kuperede ruter. Hvis Tur 1 havde været helt flad, ville forskellen i kalorieforbrug have været noget større.

Forskellen i kalorieforbruget er kun 8 kcal på denne meget korte tur, men hvis du går flere bakketure som denne og gerne lidt længere end 2 km, så vil du helt sikkert øge din energiforbrænding væsentligt.

Det vi ikke kan se på pulsuret er, at sundhedseffekten i form af f.eks. muskelstyrke, kondition og insulinfølsomheden forbedres ved højere intensitet.

Pulsuret i sig selv kan være en meget motiverende faktor. Der findes mange forskellige modeller, billige som dyre afh. af om det har GPS og div. software tjenester. Måske kan du låne et af en ven, og se om det tænder noget i dig!

Køn, alder og vægt spiller ind
Og så et lille men: tallene ovenfor kan ikke direkte sammenlignes med andre, de svarer til min alder, min fysiske form (som er ret god), vægt og køn. Effekten af en given vandretur for det enkelte menneske, afhænger netop af personens fysiske form herunder køn, alder og vægt. For nogle vil den almindelige tur være rigeligt anstrengende eks. ældre personer, overvægtige, opstart efter sygdom eller hvis den fysiske form ikke er så god, men for andre skal der mere til for at få sved på panden eks. bakken, en rygsæk, stavgang eller gang i terrænet i stedet for på stierne. Rigtig god fornøjelse med at finde din næste bakke!

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design