Loading...

Fodsporet #32

Gang er lykken

12. august 2015 · Susanne Findsen & Susanne Grøn

I sidste måneds klumme skrev vi om, hvordan hjernen stimuleres og udvikles af motion. I denne juli klumme skal det handle om lykkefølelsen kaldet Runner’s High. Gangmotion kan nemlig forbedre humøret samt reducere angst og depression.

”Bare gå og gå -når man har gået har man det fysisk bedre, men psykisk får man det også bedre, det følges ad ikk? Det har jeg ikke været klar over før - at det følges så meget ad”. (citat fra kvinde, 64 år)


Citatet illustrerer måske noget, du også selv oplever under og efter de lange vandreture. Du mærker sikkert en naturlig træthed, ro i kroppen, glæde og tilfredshed over din præstation.  Den friske luft har gjort dig godt, du nød naturen og dyrelivet på turen eller blev fascineret over arkitektur og kunst. Men det er ikke kun det!

Runners High er et kendt fysiologisk fænomen blandt langdistanceløbere som ved langvarig træning, trods træthed, kan opnå en følelse af eufori, lykke og smertefrihed.  Følelsen opstår, fordi kroppen danner stoffet endorfin, et naturligt morfinlignende hormon, som dannes i hypofysen i hjernen. Endorfin har ligesom morfin en smertelindrende effekt, men det giver også fornemmelsen af velvære, glæde og lykke. Forskere har med PET-scanning påvist øgede mængder af stoffet i hjernen efter fysisk aktivitet. Endorfiner kan gøre dig afhængig på den gode måde, så det fremmer lysten til at motionere mere og bidrage til en positiv cirkel med rigelig motion.

32_1

Ovenstående scanningsbillede er lavet i 2013 af Dr. Chuck Hillman fra the University of Illinois, som efter bare 20 min. gang, viser øget aktivitet i de dele af hjernen, som hænger sammen med lykkefølelse.

Den fysiologiske effekt opnås ved regelmæssig og længerevarende motion. Stimulering af de gavnlige hormoner sker ved aktivitet på et moderat aktivitetsniveau, og det er her gang-motion har en særlig fordel. Det handler nemlig ikke om at løbe, så tungen hænger langt ud af halsen, men om at opnå et moderat intensitetsniveau i længere tid, hvilket kan opnås ved rask gang.

Sådan skal du træne!
For at stimulere til øget endorfinproduktion skal du motionere med moderat intensitet, hvilket karakteriseres ved at ligge på omkring 70-80% af maksimal puls. Moderat intensitet føles noget anstrengende, så hvis du kender Borg Skalaen (6-20) vil det svare til 15. (se fodspor #1 ). Du kan også anvende Snakkegrænsen som mål for intensiteten. Snakkegrænsen karakteriseres ved, at du stadig kan føre en samtale uden at være besværet af vejrtrækningen. For at opnå moderat intensitet skal du ligge på eller over snakkegrænsen. Du skal altså op i tempo, brug gerne armene godt til at få gang i hele kroppen, eller stavgang som øger intensiteten mere, fordi armene inddrages mere end ved almindelig gang. Gå med dette raske tempo i mindst en ½ time af vandreturen. Andre motionsformer som løb, cykling og svømning er også velegnede.

 “Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom, jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den…. Men, ved at sidde stille og jo mere man sidder stille, desto nærmere kommer ildebefindendet. Kun i bevægelse er sundheden og frelsen at finde.” Søren Kirkegaard

Med dette citat af Kirkegaard vil vi ønske jer nogle rigtig skønne sommerture, god fornøjelse!

32_2

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design