Loading...

Fodsporet

Tisvilde Hegn

14. august 2014 · Susanne Findsen og Susanne Grøn

DET STØRSTE OG SMUKKESTE TRÆNINGSCENTER I NORDSJÆLLAND. Hvis du er eller har været på ferie i Nordsjælland, så ved du det måske allerede: Tisvilde Hegn er en stor, skøn og varieret skov med mulighed for masser af oplevelser og fysiske udfordringer.

Tisvilde Hegn er landets 5. største skov, den ligger langs Kattegat-kysten i området mellem Tisvildeleje og Liseleje, og mellem Tibirke og Asserbo. Skoven blev dannet af en landhævning for 4000 år siden og er både geologisk og historisk interessant. I 1100-tallet byggede Bisp Absalon Asserbo Kloster, som i 1560 blev overdraget til Kongen som Asserbo Slot.

Sandflugten i 15-1700 tallet betød, at Slottet blev forladt og byggematerialerne blev fjernet og anvendt andre steder.  Ruinen kan stadig ses og besøges. Torup Landsby fra 13-1400 tallet blev også forladt ved sandflugten, og ruinen danner i dag et lille idyllisk helle midt i skoven.  For nylig er der i skoven påbegyndt nye arkæologiske udgravninger. I Skov og naturstyrelsens folder om Tisvilde Hegn kan du se kort over området og læse mere.

Skoven består at beplantninger fra 1700-tallet med fyr, gran, birk, bøg og eg.  Der er et rigt plante, fugle og dyreliv. Troldeskoven langs kysten er særlig spændende på grund af træernes karakteristiske vindblæste form. Terrænet er præget af de beplantede vandreklitter, jordbunden, havet og vinden, og især langs kysten er der skønne høje kløfter og slugter, som giver ultimative udfordringer for både gående, løbere og cyklister. Klitterne langs vandet og sandet i vandkanten langs en af Danmarks skønneste strande inviterer til lange afstressende gåture for hele familien. 

Tidsville

Bogen "Tisvilde Hegn" på 600 sider er netop i år udgivet, skrevet af Flemming Rune. Bogen er blevet varmt anbefalet for sin både geologiske og historiske beskrivelse af Tisvilde Hegn.

Der er markeret hundeskov, lejrpladser, ridestier, moutainbike-spor, Sundhedsspor og løbe- og vandreruter rundt om i skoven. Hvis du har mod på at gå eller løbe orienteringsløb, så har skoven ikke mindre end 124 faste poster, som den lokale orienteringsklub Tisvilde Hegn OK har sat ud i samarbejde med Naturstyrelsen.

Kort, ruteforslag og yderligere information om orienteringsløb er alt sammen samlet i folderen " Find Vej i Tisvilde Hegn", og den kan købes for bare 60 kr. i Ferieparken Sankt Helene og i boghandleren i Helsinge.

Mange andre skove i Danmark har etableret faste poster. Oversigt over disse kan du finde på www.findvej.dk.

Der er masser af gratis p-pladser i både Tisvilde og i Liseleje og ved Asserbo Slotsruin, her finder du også standere med gratis kort over skoven.

Rigtig god tur ude i ses-sommerlandet og i skoven!

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design