Loading...

FODSPORET

Fra no-use til good-use

16. september 2013 · Susanne Findsen og Susanne Grøn

FRA NO-USE TIL GOOD-USE. Efter en lang og varm sommer er formen ikke lige, hvad den kunne eller burde være. Det er tid til at tage træningen op igen - og på den gode måde.

No Use 1

Af Susanne Findsen og Susanne Grøn

"No-use" er desværre ofte resultatet af træningsindsatsen hen over en lang og varm sommer. Træningskammeraten var bortrejst, gymnastikholdet lukket ned og vandreklubben holdt sommerferie i otte uger.

Vi kommer naturligvis i gang igen. Traditionen tro byder august måned efteråret velkommen med tykke hæfter fra AOF og FOF fyldt med spændende aktivitetstilbud, og klubaftnerne i gang- og løbeklubben starter op med den sædvanlige rute og en masse snakken i rækkerne.

New-use
"New-use" kan mærkes i kroppen dagen efter den første træning, - i mavemusklerne, i læggene og i hoftebøjerne … ahh hvor kan vi mærke, at det er længe siden! Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) kaldes den muskelømhed, som opleves en til to dage efter en "New-use" træning.  Til gengæld kan vi kalde det "Mis-use" når kroppen bruges forkert, eksempelvis ved at gå i helt forkert fortøj eller når vi går forkert på foden pga. en vabel.  "Over-use" ses eksempelvis, når en utrænet forsøger sig med en ferietur på "Camino´en", og har gået langt mange dage i træk, eller når løbere får træthedsbrud efter for meget og forkert træning frem mod maratonløbet.

Good-use
"Good-use" kan vi kalde det, når vi giver kroppen en god forberedelse til moderate mængder fysisk aktivitet. Det indebærer, at sæsonen startes langsomt op, og at hver træning indledes med god opvarmning. Opvarmning forbereder led og muskler på det kommende arbejde.  Opvarmningen er vigtig, fordi den øger kropstemperaturen - denne varme gi'r os et velbehag, som motiverer os; temperaturforøgelsen i kroppen accelererer også nerveledningshastigheden og dermed vores reaktionsevne, og vores celler bevæger sig hurtigere for hver grad temperaturen i musklerne stiger. Opvarmningen vækker også hjernen og sender signaler til kroppen om at øge bevågenheden, koncentrationen og paratheden. Hjerte og lunger kommer i omdrejninger - pulsen finder et leje, og vejrtrækningen bliver regelmæssig.   Varmen i leddene medfører, at ledvæsken bliver mere viskøs, det betyder, at leddet smøres og glider bedre. Samlet set betyder en god gang opvarmning, at træningsturen - uanset om det er en vandretur eller en fitness-time - bliver en bedre psykisk såvel som fysisk oplevelse!

No Use 2

Opvarmning til gang- eller løbeholdet:
Stil jer bredstående i en cirkel i græsset. Gentag øvelserne 10-20 gange!

• Løft armene og træk vejret ind, pust ud mens I sænker armene. 
• Før roligt kropsvægten fra fod til fod - bøj i knæet, kom længere og længere ud, dybere og dybere i knæene.
• Fortsæt vægtoverføringerne og kom helt op på tå i hver side - ræk armene med op.
• Stå bredstående og hold hele foden i underlaget - vip ned i knæ, langt ned med numsen.
• Fødderne i hoftebredde, lav flotte fejesving - helt ned og file negle i jorden og helt op på tå.
• Sving armene fra side til side, rotér ryggen og se bagud efter armene.
• Spring langt fra side til side.
• Hop bitte små hop med samlede fødder -frem og tilbage, samt fra side til side.
• Brug armene til stående crawl og rygsvømning.
• Leg en tagfat - når man bliver taget, hjælper man med at fange resten. til alle er taget!

No Use 3

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design