Loading...

FODSPORET

Borg-skalaen

13. november 2012 · Susanne Findsen og Susanne Grøn

Gang er en naturlig og perfekt motionsform, som er godt for mange ting.

Tusindvis af danskere går og går og går… Ifølge Idrættens Analyseinstitut  har ca. 24 pct. gang som primær motionsform. Enten i gangklub, vandrelaug eller selvorganiseret alene eller sammen i mindre grupper.

Gang er en naturlig og perfekt motionsform, idet det er let tilgængeligt at komme ud at gå - det kræver intet udstyr, kun et par kondisko, vandrestøvler eller måske et sæt stave. Der er altid et sted at gå hen, og at gå er noget de fleste mennesker kan overkomme trods eventuelle skavanker. Mest af alt er gangsporten en særdeles effektiv motionsform!  Professor J.N. Morris fra England skriver således, at regelmæssig gang i et tempo, som bringer os op på 70 pct. af max puls, udvikler kondition, muskel og knoglestyrke . Den raske gang øger mængden af det gode kolesterol, og det øger optagelsen af insulin fra blodet. Sundhedsstyrelsen bekræfter, at fysisk aktivitet forebygger hjertekarsygdomme, type-2 diabetes, depression og visse kræftformer.  For nogle sygdomme eller risiko-tilstande såsom højt blodtryk er motion den mest effektive behandling - og der er ingen bivirkninger! 

Både i Danmark og internationalt er anbefalingerne, at vi holder os raske og forebygger livsstilssygdomme med 30 minutters daglig motion af moderat intensitet. Gør du det? 

Intensiteten
Hvad er det ved fysisk aktivitet, som er så effektivt? Det er intensiteten  - intensiteten skal helst være moderat, suppleret af korte pas med høj intensitet. Og det er hyppigheden af træningspas, gå gerne dagligt eller mindst 3 gange/ugen. Endelig er der varigheden af den enkelte gåtur, denne skal være på mindst 20 minutter, men gerne længere. Ved at følge sundhedsstyrelsens anbefalinger, bliver det samlet til 3½ time/uge . Ved du, hvor meget moderat til hård træning du får?

Borgskala

En god og nem måde at vurdere sin træningsintensitet på er med "Borgs Anstrengelses Skala ". Borgskalaen er udviklet af en svensk læge, Gunner Borg i 1970. Skalaen er anvendt og anbefalet internationalt som værktøj til at vurdere graden af anstrengelse under træning. Skalaen går fra 6 (hvile) til 20 (udmattelse). Anstrengelse fra 7-10 repræsenterer opvarmning, aktivitet fra 11 og opefter giver en sundhedsfremmende effekt. Begrebet moderat intensitet svarer til mellem 11 og 15 på Borg-skalaen, og høj intensitet er fra 16. Raske voksne, som ønsker en sundhedsfremmende effekt af deres træning, skal føle anstrengelse svarende til grad 13-15. Udskriv skalaen og prøv at bruge Borg-skalaen for anstrengelse på din næste tur.

Næste uges Fodspor vil handle om intervaltræning og om at variere
træningsintensiteten på turene.

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design