Loading...

SKADER

Smerter omkring akillessenen

10. oktober 2013 · Morten Albjerg Nielsen

Akillessenens funktion og betydning for underbenets og fodens arbejde

Akillessenen er en kraftig struktur, som forbinder lægmusklens muskler Smerter Akillessene 1 Redmedhælknoglen således, at når musklen trækker sig sammen, løftes hælen (billede 1). Det sker blandt andet i forbindelse med afsættet under løb. Senen er stærk og næsten konstant på arbejde under både løb og gang. Dermed har senen også brug for tilstrækkeligt med restitution for at undgå overbelastninger. Oftest er hurtigt løb på hårdt underlag en udfordring for senen, og særligt sprintere og mellemdistanceløbere, som ofte træner i pigsko, kan have problemer med langvarige smerter. 

Skadet i akillessenen: Hvad mærker du?
Smertefølelsen i akillessenen følger som regel det samme mønster, som de øvrige overbelastede sener i kroppen. Hold som altid øje med kroppens signaler under og efter træning (klik HER). Desuden kan du med fordel med mellemrum trykke på siderne af senen og mærke efter, om du oplever en stikkende eller brændende smerte. Hvis det er tilfældet, kan det være første tegn på en skade, og du bør overveje at justere din træning.

Skadens mulige årsag
En forkert afstemning af belastning og pause er den hyppigste årsag til skader i akillessenen, og som tidligere nævnt vil højintenst løb på hårdt underlag ofte være en forværrende faktor.

Fodens stilling og biomekanik kan også spille ind. Som det ses på billede 2, har personens højre akillessene et markant knæ indad ca. 2-3 cm over hælbenet, mens venstre sides er mere lodret i sit forløb.

Hvis vi ser på personens fødder fra siden (billede 3 højre og 4 venstre), er det tydeligt, at højre fods svangbue er betydeligt lavere end venstre sides. Det betyder, at højre fod udsættes for en rotation indad, som påvirker akillessenen og derved udsætter den for et knæk. Hermed udsættes den for et skævt træk, som måske kan give overbelastningsskader.

 Smerter Akillessene 2 Red

Billede 2

Smerter Akillessene 3 Red

Billede 3

Smerter I Foden 1 Red

Billede 4

Hvad gør du nu?

Træn det du kan og forsøg at løbe mest muligt på græs eller andet blødt underlag.

Overvej:

  • Træner du flere kilometer end du plejer?
  • Løber du væsentligt hurtigere ture, konkurrencer, hyppigere intervaltræning og fartleg?
  • En ændring i terræn, fx fra skovbund og græs til asfalt, fortovsfliser eller beton?
  • har du skiftet til nye, uhensigtsmæssige sko?
  • Er der forhold omkring dit arbejde eller fritid, som kan spille ind?
  • Kan du umiddelbart ændre på noget, så belastningen på fødderne reduceres?


Indlæg og sko
Hvis problemerne skyldes, at fodens svangbue er for lav - eller hvis der er andre biomekaniske udfordringer - kan man forsøge sig med f.eks. indlæg i skoen, som støtter svangen op og dermed retter foden på plads. Løbere med interesse for barfodsløb eller natural running vil måske på den anden side hævde, at løsningen er helt at droppe skoene og langsomt træne svangbuen stærk igen ved netop at udsætte den for tilpasset belastning. Da både den ene og den anden ekstrem i mange tilfælde har vist sig effektiv, og området bestemt mangler videnskabelig evidens samt det faktum, at markedet for begge dele både gennemsyret kommercielt og ugennemsigtigt, står du som skadet løber desværre i den situation, at du må prøve dig forsigtigt frem og gå med den strømning, som giver bedst mening for dig i den givne situation.

Smerter Akillessene 4 Red

En sidste mulighed og en billig løsning har i nogle tilfælde vist sig særdeles effektiv: klip et stykke cykelslange over (ca. 20 cm i længden) og sæt det fast med sportstape i akillessenens forløb og ned under hælbenet. Cykelslangen vil - når det er monteret korrekt - give senen en smule tykkere diameter, og på den måde kan det gennemsnitlige træk per mm2 nedsættes. Her skal det understreges, at der arbejdes i den eksperimenterende ende af skalaen, men erfaringer fra flere skadesforløb viser, at det kan fungere som en nødløsning.
 
Hvordan forebygger jeg, at skaden opstår/kommer igen?
Grundig planlægning af din træning og mod til at justere den i forhold til kroppens signaler og især vintervejrets hårdhed er nøgleord i forebyggelse af nye akillesseneskader. Kompetent vejledning og undersøgelse af fødderne og underbenenes bevægelighed og styrke samt forebyggede træningsøvelser kan også være en hjælp. 

Tung, langsom styrketræning har i de senere år vist sig at være et vigtigt redskab i behandlingen af sene-skader. En af mange mulige årsager til denne træningstypes virkning kan være som i eksemplet med cykelslangen ovenfor, at senen opnår en større tykkelse, og belastningen derved reduceres.

I en kommende skadesartiklen (uge 49) vil dette emne blive grundigere belyst, men indtil da kan du med fordel se DR Viden Om's udsendelse "Muskelkraft, sådan", som på fornem vis belyser emnet.

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design