Loading...

SKADER

Styrketræning mod løbeskader

19. juni 2013 · Morten Albjerg Nielsen

Styrketræning viser sig oftere og oftere som et vigtigt supplement til løbetræningen både i forhold til præstationsforbedring og behandling af skader.

Rigtig mange løbeskader opstår, fordi løberen belaster sine muskler og sener for hårdt uden at give strukturerne den nødvendige hvile (læs også denne artikel om skinnebensbetændelse).

I forhold til løbeskaderne har styrketræning en hel række fordele, som i større og mindre omfang er forskningsmæssigt klarlagt. Blandt dem bør nævnes øget tæthed og tykkelse af senevævet, som blandt andet medfører øget styrke og belastningstolerance.

Excentrisk træning
Styrketræning har ganske længe været et yndet middel mod løbeskader og særligt typen "Excentrisk træning" bliver ofte anvendt. Excentrisk styrketræning udføres ved langsomt og dynamisk at holde igen mod belastningen.

I 2008 fandt danske forskere på August Krogh Instituttet i København ud af, at også den mere almindeligt kendte koncentriske styrketræning udført med høj belastning og i meget langsomt tempo havde positiv effekt på seneskader. Og faktisk viste det sig over tid, at deltagerne oplevede større tilfredshed med resultatet end ved den excentriske model.

I et skadesbehandlingsperspektiv er det interessant, da koncentrisk styrketræning ofte er lettere at udføre og kræver mindre supervision. Desuden giver den oftest mindre muskelømhed, og som dette studie viser, skal det "blot" udføres 3 gange ugentligt. For netop tiden er en vigtig faktor i et sådant behandlings-/genoptræningsforløb. Styrketræning er nemlig ikke mirakelmidlet, som natten over fjerner skaden, så den normale træning kan genoptages i fuldt omfang kort efter. Alle erfaringer viser, at styrketræningen skal laves kontinuerligt over flere måneder for at opnå fuldt udbytte. Så væbn dig med en god portion tålmodighed - det er besværet værd!

Tung-langsom metoden
Styrketræningen skal udføres efter "tung langsom" metoden, hvilket betyder, at man løfter meget tunge vægte meget langsomt, således at den koncentriske fase varer ca. 3 sekunder. For en mere uddybende forklaring og demonstration henvises til dette link

Hvordan skal du som skadet løber forholde dig til styrketræning?
Allerførst skal du have vished for, at din skade rent faktisk "bare" er en seneskade og ikke for eksempel et træthedsbrud eller andre alvorlige diagnoser. Dernæst skal de rette øvelser, som rammer de skadede strukturer, udføres på korrekt vis. Begge dele kan være meget svært at undersøge og klarlægge på sig selv, så det bedste råd er at søge kompetent råd og vejledning hos en idrætsuddannet fysioterapeut, som dels kan stille diagnosen og dels kan igangsætte de rette øvelser med den rette sværhedsgrad og belastning.

(Du kan evt. læse mere på den norske side Fysioterapeuten)

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design