Loading...

SKADER

Træning når du er skadet

13. juli 2011 · Anders T. Madsen

En skade kommer altid ubelejligt. Og det kan være rigtig frustrerende at skulle holde pause fra sin træning, når man endelig er kommet i god form. Så hvordan holder du formen ved lige, hvis du er så uheldig at blive ramt af en skade?

De fleste skader, særligt fra løb, sidder i fødder, ben og hofteregion. Reagerer man i tide, kan en hviledag, eller et let træningspas ofte nedsætte stresset på kroppen og gøre, at man med små justeringer, kan fortsætte sin planlagte træning. Er du hård ved dig selv, eller overhører advarselssignalerne, kan skader, som vil kræve hel pause og længere tids helingsperiode, opstå.

Som løber kan gode alternative træningsformer være svømning, som stimulerer hele kroppen, involverer mange muskelgrupper, og derfor giver en effektiv kredsløbstræning, men ikke belaster benene særligt meget. Mange eliteløbere vælger crosstraineren i motionscenteret. Crosstraineren er en kredsløbsmaskine, som simulerer langrendsløberens bevægelsesmønster: Der kommer ikke stød op igennem kroppen, men store muskelgrupper i ben og arme bliver aktiveret.

Romaskinen, også kaldet ergometer, er også et effektivt træningsredskab, hvor der ikke kommer de hårde stød op igennem kroppen og en meget effektiv metode til at sikre konditionen trods en skade. Roning er effektiv træning, men kræver også en god teknik, så påtænker du at træne i romaskinen i en pauseperiode, er det en god idé med lidt teknisk introduktion af en instruktør først.

Tag en cykeltur indendørs
Spinning: Hold cykeltræning til musik er også en effektiv og sjov træningsform, som træner kredsløbet, og ikke er så belastende for benene som løb. Spinning er mere effektivt end landevejscykling på tid, dvs. at spinner du i en time, vil du kunne forbrænde mere energi end en time på landevejen, da du bevæger dine ben hele tiden. Der er ikke frihjul på spinningcyklen, og der er ikke nogle "gratis" nedkørsler, så det er hårdt arbejde hele timen.

Løb i vand er også en meget effektiv vedligeholdelses træning. Det kræver en vest, som holder dig oprejst og flydende, og så "løber" du bare derudaf. Man rører ikke bunden og belaster derfor ikke fødder med stød og bump. Pulsen kommer op, muskler bliver aktiveret, og du får tilført ilt og næringsstoffer til hele kroppen.

Mange løbere holder pause, når de ikke kan løbe, og laver ingenting i pausen, da de ikke har oplevet samme glæde og tilfredsstillelse ved anden træning end løb. Det betyder, at deres form ret hurtigt bliver dårlig, deres kredsløb og derved næring til vævet bliver nedsat og forringet, og når deres skade endelig er helet, er de i væsentlig dårligere form end før. Starter du op igen med træning og er i dårlig form, øger du risikoen for at få en ny skade.

Så er du blevet skadet og behøver en pause, så kom i gang med den gode alternative træning, lav nogle træningsaftaler med en god ven/træningskammarat og kom så til spinning, på crosstraineren, i svømmehallen eller tag en lang, hurtig gåtur. Det vil få dig hurtigere og bedre tilbage efter skaden, og ikke mindst så er det godt for psyken og humøret at holde sig i gang i stedet for at ligge hjemme på sofaen og få ondt af sig selv

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design