Loading...

SKADER

Overbelastningsskader - når det gode gør ondt

05. maj 2011 · Bo Birk Nielsen

Tit og ofte hører man om folk, der ikke kan træne på grund af overbelastningsskader. Men hvad er en overbelastnings- skade egentlig? Og hvordan undgår du selv at få en?

Det er vigtigt at kende til de typiske skader, der kan opstå i forbindelse med træning, både for at forebygge dem, og undgå at de udvikler sig. De spørgsmål der ofte stilles er, hvordan opdager og undgår jeg skader?

Langt de fleste idrætsskader er overbelastningsskader, og noget færre er akutte skader. En typisk akut skade kan eksempelvis være forstuvning af ankelleddet ved en løbetur i skoven, hvor du træder forkert eller i en spurt for at komme først. De akutte skader opstår enten ved en for stor ydre kraftpåvirkning eller for stor kraftudvikling i musklen. I begge tilfælde er du ikke i tvivl om, at det er gået galt, da de er forbundet med smerte eller kraftig ømhed.

Kroppens reaktion på en akut skade

  • Smerte
  • Rødme og varme
  • Hævelse

Det skyldes en fysiologisk proces, der sættes i gang ved den irritation, som sker ved skaden - en betændelsesreaktion (uden bakterier).

For lang og for hård træning giver overbelastningsskader!
Hvordan opstår overbelastningsskader? De fleste skader opstår som følge af for lang eller intens træning, og når træningstilstanden ikke passer til træningsmængden. Kroppen nedbrydes lidt hver gang du træner, og skal derfor have tid til at bygge sig op igen. Faktisk overkompenserer kroppen for træningsbelastningen og bliver stærkere end den var før træningen. Dette kaldes superkompensationprincippet.

Træner du for ofte og for hårdt, får kroppen ikke nok tid til at opbygge styrke i muskler, sener, knogler og led. Derfor er det vigtigt at have en passende balance mellem træning og hvile (restitution).

Især i forårsperioden hvor vejret og omgivelserne indbyder til træning, samtidig med at sæsonen for badetøj nærmer sig truende i horisonten, er vi tilbøjelige til at tage en ekstra omgang træning.

Andre typiske årsager til overbelastningsskader

Nye bevægelsesmønstre - fx ændret løbestil eller en ny motionsform

  • Nye løbesko
  • Andet underlag
  • Ubalance eller svækkelse i muskler
  • Nedsat bevægelighed

Det gælder om så tidligt som muligt at opdage kroppens advarselssignaler (symptomer) på overbelastning. Overbelastningsskader kommer over tid og gerne snigende, så de kan indimellem være vanskelige at mærke, og nogle gange kommer signalerne med en forsinkelse. Signalerne vil ligne dem,du får ved en hård træning, men almindelig ømhed ved træning vil forsvinde indenfor 1-2 dage.

Du kan godt træne med en svag ømhed, men du bør lytte til advarslen til kroppen. Hvis ikke advarselssignalerne forsvinder, skal du tage nogle hviledage og nedsætte træningsbelastningen og gerne lave en alternativ træning til den, du plejer at lave. Mantraet om at skader skal trænes væk holder ikke! En kort pause fra træningen og nedsat træningsbelastning betyder ikke noget på lang sigt. Tværtimod undgår du at forlænge skadesperioden og kommer hurtigere tilbage til træningen.

Træningsbelastning=træningstid (hvor lang tid) x intensitet (hvor hårdt) x hyppighed (hvor ofte du træner).

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design