Loading...

LØB I SOMMERVARMEN

Løb på en hed sommerdag

11. juni 2012 · Kasper Hansen

Du kender det måske fra din sommerferie. Du vil gerne holde formen, men det er bagende hedt udenfor. Hvordan gør du?

Det kan være en stor udfordring at opretholde væskebalancen og begrænse graden af dehydrering, når du løber i varme temperaturer dvs. over 20 grader celcius. For jo højere grad af dehydrering, desto dårligere bliver din præstation, og i sidste ende vil det resultere i at du må stoppe med at løbe - svimmel og utilpas.

Under løb mistes væske primært gennem sved. For så vidt muligt at opretholde kroppens væskebalance skal der indtages væske undervejs - ellers opstår et underskud - dehydrering.

Mængden af sved er afhængig af en lang række faktorer, men temperaturen er en væsentlig faktor. Jo varmere det er, desto større svedsekretion og dermed større behov for tilførelse af væske underløb. Som sådan har man ikke en øvre grænse for, hvornår det er for varmt til at løbe. Løb finder bl.a. sted i Saharas golde ørken.

Normalt vil man anbefale at indtage væske under løbeturen, hvis den er af ca. 1 times varighed eller længere. I varmeforhold vil man dog allerede anbefale det ved løbeture på over 30 min. At det er varmere i vejret betyder ikke at kroppen kan indtage en højere mængde væske undervejs. Kroppen kan ca. indtage 1 liter i timen og jo varmere det er, desto vigtigere er det, at man nærmere sig denne grænse.

Læs også: Spis og drik dig klar til maratonløb

For at øge væskeoptaget kan med fordel drikke energidrik. Energidrik er ikke blot "snyd", men meget effektivt når det kommer til løb. Kombinationen af kulhydrat og salte øger optaget af væske. Det er vigtigt, at energidrikken ikke er blandet for stærk, da det vil resultere i det modsatte. I varme forhold vil man anbefale en blanding med 30-40 g kulhydrat pr. liter.

Gode råd til løb i varme

  • Hvis du skal løbe mere end 30 min., kræver det, at du medbringer en drikkedunk.
  • Husk at kroppen maksimalt kan indtage 1 ltr. vand pr. time. Derfor er det bedre at drikke små slurke, end at drikke en masse vand på en gang.
  • Stop hvis du får kvalme eller får ubehag-hellere det end at du falder om.
  • Suppler evt. din vand med energidrik, som øger optaget af væske.

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design