Loading...

Svar fra eksperterne om løb

Kan jeg stole på mit GPS-ur?

08. oktober 2015 · Thomas Nolan

Blandt mange løbere er det en tilbagevendende diskussion, om GPS-ure nu også måler rigtigt. Flere har den erfaring, at de har en tendens til at vise lidt for meget. Men kan det nu passe?

Hej MotionDANMARK,
Efter stort set alle de løb, jeg har deltaget i, har jeg efterfølgende haft en diskussion med mine to makkere om, hvor langt vi egentlig har løbet. Sidst i forbindelse med Berlin Marathon, hvor jeg ifølge mit Garmin-ur løb 42,5 km, mens de to andre blev registreret for hhv. 42,8 og 43,0 km.

Garmin, Suunto eller Polar - det er ligegyldigt hvilket ur - det er altid for langt. Og alle, eller i hvert fald de fleste, prøver jo at ramme den blå ideallinje. Kan I forklare årsagen?

Med venlig hilsen
Jonas,

Hej Jonas,
Tak for spørgsmålet. Og jo, vi kender skam problematikken og diskussionen. Der er ingen tvivl om, at enhver løber med et GPS-ur har oplevet at komme i mål, kikke på uret og efterfølgende undre sig over, hvor de mange ekstra meter er løbet.

Der er flere grunde til unøjagtighederne:

1.           
Ifølge de internationale standarder for opmåling skal der lægges 0.1% til den opmålte distance, for at tage højde for forkert opstilling af ruten og usikkerheden på den mekaniske opmåler, en såkaldt ”Jones counter”, en certificeret ruteopmåler.

2.          
Den blå linje er vejledende og ikke nødvendigvis et udtryk for den korteste vej rundt. Opmåleren måler ruten med 30 cm til kantsten og lignende i sving, fordi man regner med, at det er så skarpt, som man nu kan løbe. Den blå line tegnes imidlertid ofte bagefter - og uden ruteopmålerens tilstedeværelse – så derfor er det en smule på slump.

3.         
Hvis den blå linje var ideal, ville det stadig, uanset hvor meget man anstrengte sig, være svært at løbe på den. Man afviger fx fra den, når man skal overhale andre løbere og i forbindelse med fx væskedepoter. Jeg har ikke konkrete data, men hører, at der er en tendens til at eliteløbere, der typisk løber mindre klemt og kan overskue linje og sving, generelt løber kortere og tættere på ideallinjen, end dem der løber nede i feltet, hvor trafikken er tættere og der derfor fx skal flere overhalinger til. Det giver umiddelbart god mening.

4.        
Slutteligt er der også usikkerheder forbundet til GPS-målingerne i sig selv – og dette er nok i virkeligheden den allerstørste kilde til fejlmålingerne. GPS’en baserer sig på opmåling af rette linjer mellem registrerede målepunkter, og det er klart, at det kan give fejl. I forbindelse med broer, tunneller, steder med høje bygninger, steder hvor ruten er snørklet og/eller meget kuperet bliver unøjagtighederne større, men der er også en helt generelt usikkerhed; prøv fx at lægge dit GPS-ur udenfor i tre timer og så se hvor langt det har ”bevæget” sig ... Moderne foot pods eller accelerometre og bevægelsescensorer i selve urene kan, kodet sammen med GPS’en, øge nøjagtigheden i målingerne, og er ofte indstillet til at overtage registreringen af distance, hvis fx GPS’en ikke kan tracke dig gennem en tunnel eller du fx løber på bånd. Uanset hvad, i sidste ende er og bliver en ”Jones counter” det mest nøjagtige opmålingsredskab.

Man kan sige at punkt 4 teoretisk også kan medføre at ruten registreres for kort og ikke kun for lang, men summen af ovenstående er erfaringsmæssigt at man  løber ½-2% længere end hvad  ruten er opmålt til at være.

NB: Bemærk at kun motionsløb der af opmålt af en certificeret DAF-opmåler er nøjagtige. For at en dansk rekord eller en tid til statistikker fx kan anerkendes, skal tiden være opnået i et løb der har denne officielle anerkendelse og garanti.

Ud over usikkerhederne skal man også huske at det indimellem, som følge af fx vindforhold, sol-skygge og andet kan give mening at afvige fra ideallinjen.

Med venlig hilsen
Thomas Nolan

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design