Loading...

SVAR FRA EKSPERTERNE

Hvornår gør det for ondt?

18. september 2012 · Karl Åge Søltoft

Kære MotionDANMARK,

Jeg er en almindelig, nogenlunde veltrænet motionist (løber 2-3 gange om ugen), som af og til døjer med lidt ømhed forskellige steder. Normalt fortager det sig med nogle dages pause, men jeg vil jo gerne holde formen ved lige og har derfor ikke lyst til at vente for lang tid med at komme ud på stierne. Mit spørgsmål er: Hvornår gør det for ondt? Findes der nogle retningslinjer?

Med venlig hilsen

Henry J., Aarhus

 ----------------------------------------------------------------------------------

Kære Henry,

Der findes ingen retningslinjer for hvornår smerte skal tages alvorligt og have indflydelse på træningsindsatsen. Jeg husker, at en tysk professor i tidernes morgen udtalte, at skadesbehandling bør starte med at fjerne smerterne; for så længe at der er smerter, er det svært for kroppen at restituere sig efter en skade.

Det er den ene vinkel at se smerte på, som en indikation på at restitutionen går meget langsomt. Den anden måde at se det på er, at smerte er tegn på nedbrydning. En nedbrydningsproces gør, at den træning der gennemføres, alt efter niveauet på træningen, ikke vil have effekt eller måske øge nedbrydnings-effekten. Muskelømhed er også tegn på en nedbrydningsproces. Normalt vil forløbet være, at ømheden kulminerer på 2. dagen og så klinger ud i løbet af 3-5 dage.

Hvad betyder alt dette så for din lyst og behov for at holde dig i form?

Løsningen er relativ enkel: Du skal finde en træningsform og et træningsniveau, hastighed og distance, hvor du ikke øger smerteniveauet - eller bedst: ikke har smerter med den aktuelle træning. Det gælder både under og efter træningen. Du kan godt løbe en tur. Du skal starte meget langsomt, og hvis ikke du i løbet af ca. 10 min oplever, at muskelømheden løsner sig i de ømme muskler, bør du stoppe træningen. Hvis muskelømheden løsner sig, kan du godt løbe videre i 20-30 min. En anden forudsætning er, at du ikke efterfølgende oplever, at ømheden bliver værre end før du løb. Du kan med fordel løbe kortere ture, men skal gøre det noget hyppigere, indtil muskelømheden er helt væk.

Hvis ikke muskelømhed tages alvorligt kan den sætte sig til en langvarig skade / irritation i muskeltilhæftningerne for de ømme muskler.

Med venlig hilsen

Karl-Åge

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design