Loading...

SVAR FRA EKSPERTERNE

Forkorter for meget træning livet?

08. januar 2013 · Thomas Nolan

Hej MotionDANMARK!

På det seneste har der været skrevet en masse i pressen om, at det kan være farligt at løbe mere end 30-40 km om ugen. Er det rigtigt?

Peter, Odense

 ----------------------------------------------------------------------------------

Hej Peter!

Tak for dit meget relevante spørgsmål, som giver mig en god anledning til at svare her på MotionDANMARK-siden.

Ja, det er rigtigt, at der den seneste måneds tid eller deromkring har været en del polemik omkring de eventuelt negative effekter af at træne mere end bare let. Rigtig meget af dén debat er udsprunget af artiklen "Run for your life … at a comfortable speed and not too far", hvor to forskere skriver, at hvis man vil træne for helbredets skyld og for at leve længe, så bør man ikke træne for hårdt eller for langt. De skriver - på baggrund af et helt nyt studie - at hvis man løber hurtigere end ca. 4:40 min/km eller over 40 km/uge, så er risikoen for at lide en tidlig død lige så stor som hos utrænede. Og de noterer på basis af andre studier, at grænsen for hård træning går ved 30-50 min. pr. dag og noterer, at undersøgelser viser, at løbere, der har løbet mange maratonløb gennem en årrække, bl.a. udviser tegn på forkalkning af kranspulsårene, hvilket i høj grad øger risikoen for at få en blodprop i hjertet.

For at begynde med det sidste først, så tror jeg, det er rigtigt, at det ikke er decideret sundt at træne alt for intensivt og alt for langt gennem mange år. Det skal nok passe, at personer i denne kategori på et eller andet plan overbelaster hjertet, og det er jo også velkendt, at veltrænede atleter kan udvikle et såkaldt "sportshjerte", hvilket giver anledning til hjertekredsløbsmæssige problemer. Men det kræver altså mange års meget hård træning, og spørgsmålet er vel også, om løbere i denne kategori træner af sundhedsmæssige grunde?

Den store fejlkilde
Hvad angår artiklens anvisninger om, hvor grænsen for, hvor hårdt man må træne, går, så glemmer forfatterne at skrive, at det studie, de henviser til, indeholder en kæmpestor "fejlkilde". Nemlig at de kun sammenligner dødeligheden mellem utrænede og trænede med bl.a. samme vægt, kolesteroltal og blodtryk. Og det er jo absurd, i og med at fysisk aktivitet jo forbedrer disse faktorer! Jeg mener, det er rimeligt at antage, at en løber, der vejer det samme som en ikke-aktiv person og har samme blodtryk, kolesteroltal mv. som ham eller hende, ville have vejet mere og have haft et højere blodtryk og kolesteroltal, hvis ikke det havde været for løbetræningen. Og desuden kan jeg forstille mig, at der er en meget stor gruppe ikke-trænende personer, som ikke indgår i studiet, fordi deres vægt, blodtryk mv. ikke kan matches af nogle i løbegruppen OG at denne gruppe utrænede personer nok har en stærkt forhøjet risiko for at dø tidligt af som følge af dårligt helbred.

Retfærdigvis skal det nævnes, at artiklens forfattere også skriver, at regelmæssig (forholdsvis hård) fysisk aktivitet er den vigtigste enkeltfaktor i forhold til at bibeholde et godt hjertekredsløbssystem - og henviser så til andet et kæmpestort studie indbefattende 416.000 personer, som viser, at dødeligheden falder med omkring 40% ved 40-50 min. forholdsvis hård træning eller 110 min. lettere træning om dagen (det er altså meget!!!), mens det er uklart, hvad der sker derefter. Blot synes tendensen i dette studie at vise, at dødeligheden ikke reduceres yderligere, hvis man træner forholdsvis hårdt længere.  

Højere livskvalitet
I denne forbindelse bør det også nævnes, at bl.a. professor Bente Klarlund har redegjort for, at mennesker i god fysisk form - ud over at leve længere - OGSÅ har en højere livskvalitet længere, og det er velkendt, at en god fysisk form, ud over at nedsætte risikoen for at udvikle forskellige former for hjertekredsløbslidelser, også nedsætter risikoen for en række andre sygdomme, herunder depression, demens, diabetes, knogleskørhed mv.

I min optik er det altså kun personer, der træner meget hårdt og f.eks. igennem mange år har løbet mange maratonløb, som bør være bekendt med, at den hårde træning muligvis ikke øger deres levetid, men måske belaster dem på et niveau svarende til, hvis de slet ikke trænede. Langt de fleste vil leve længere og bedre ved at være fysisk aktive.
 
Mange hilsner - og god træning!

Thomas Nolan

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design