Loading...

Fotograf: Maria Tuxen.

CROSSLØB

Crossløb og trailløb vinder danskernes hjerter

20. januar 2018 · Signe Øllgaard og Henriette Leth Nielsen

Løb i terræn har i mange år været utrolig populært såvel i udlandet og efterhånden også i Danmark. De seneste år har danskerne taget crossløb endnu mere til sig henover vinterperioden, og dette ses både til Dansk Atletik Forbunds Cross Nationals og til DGI’s cross – og trail arrangementer.

Vinteren er ofte en kold og mørk tid. Mange kan derfor have mindre lyst til at være udenfor. Dog er der i stigende grad mange danskere, der netop i disse måneder griber løbesko, hue og vanter for at teste konditionen og pulsen med løb i terræn - crossløb.

Arrangørerne: ”Cross udfordrer kondition og teknik”
Crossløb er en populær og sjov måde at motionere på, da man kommer væk fra gader og lyskryds og bevæger sig ud i skove, terræn og bakker for at løbe. Skadesrisikoen mindskes, når man bevæger sig væk fra det hårde underlag, og crossløb kan i højere grad være med til at udfordre dels konditionen dels teknikken.

Morten Albjerg Nielsen er udviklingskonsulent i Dansk Atletik Forbund og også uddannet fysioterapeut.

”Crossløb er en god træningsform, da det oftest er et varieret terræn, man løber i. Det vil sige, man kan reducere skadesrisikoen, samtidig med at man styrker sener og led”.

Crossløb er derfor en god måde at fylde kalenderen ud på i de vintermåneder, hvor der ikke er så mange konkurrencer på programmet.

”Crossløb er samtidig en enorm tilgængelig måde at løbe på, da alle kan komme ud i naturen og skoven, og det er nok derfor det er blevet så populært”, fortsætter Morten.

Christina Jensen, idrætskonsulent i DGI, er også positivt overrasket over den store interesse for cross – og trailløb.

”Det er et rigtig godt sted at starte som nybegynder og som ikke-øvet løber. Crossløb er en god kombination af en oplevelse ude på ruten og et stort socialt aspeskt, som ses både under og efter løbene," fortæller Christina.

Mads Taersboel 660X440

Eliteløberen: ”Crossløb er for alle ”
Mads Tærsbøl (i rødt tøj forrest i billedet) er eliteløber og har i mange år konkurreret i crossløb både på nationalt og på internationalt plan.

”Man skal være opmærksom på det ujævne terræn. Crossløb er sjovt, og det er for alle, men det kræver mere øje-til-fod koordination end løb på asfalt. Man skal altså være mere opmærksom på rødder, glatte sten og andre ”forhindringer”, som oftest er en del af ,crossløb-ruterne. Det fede ved cross er, at det er alle mod alle. Derfor er det en fed disciplin, der tester både konditionen, udholdenheden og ens tekniske kunnen”, fortæller den 25-årige københavner.

Mads skal løbe DM Kort Cross lørdag d. 27 januar i Aalborg, og han ser tydeligvis frem til Cross Nationals næstsidste runde i denne sæson – med en flad rute.

”Jeg glæder mig meget til, at konkurrere om at blive Dansk Mester. For mig er et hårdere og mere fladt underlag bedre end f.eks. mudder og bakker. Grus og frosthård jord er derfor mit fortrukne underlag, når det kommer til crossløb. Jeg glæder mig derfor til den flade rute, der kommer til at være i Aalborg”.

Forskellen på crossløb og trailløb
Der er i dag et stigende fokus på både cross og trailløb. Men hvad er den egentlige forskel på disse to discipliner. Vi har spurgt Søren Rasmussen, der har været medlem af Viborg Atletik og Motion i 30 år, tidligere været elitemarathonløber og er en passioneret trailløber og løbskoordinator for Trailløb, om forskellen på de to løbediscipliner.

”Crossløb er vildt, men trailløb er endnu vildere,” lyder hans korte beskrivelse. Søren beskriver også forskellen i boksen herunder: 

 

Crossløb:
Oftest flere rundstrækninger og kortere distancer med mere fremkommeligt underlag – gerne mudder, åbne strækninger, græs og vand. Der skal være plads til mange konkurrenter ved siden af hinanden.
Konkurrence-elementet er højt, og crossløb løbes gerne i pigsko.
Crossløb er mere publikumsseværdigt end trailløb

Trailløb:
Oftest længere distancer og gerne et underlag, der tester dig endnu mere end crossløb. Sten, mudder, sand/ørken og vand er derfor at finde ved trailløb. Ruterne er oftest smalle, så der er ikke plads til mange ved siden af hinanden.
En oplevelse, et vildt løb, og en rejse ud i naturen. Men anvendes også som konkurrence.
Man løber oftest med delvis selvforplejning – vand, mad, taske, telefon osv.

 

Aktuelle crossløb i Danmark
Såvel Dansk Atletik Forbund og som DGI arrangerer en lang række crossløb henover vinteren i 2017/2018, hvor der er rig mulighed for at sætte konditionen på prøve, bl.a.:

• Lørdag d. 27 januar afvikles DM Kort Cross i Aalborg, hvor alle kan være med og løbe 4km i Sohngårdsholmsparken. Tilmeldingsfrist søndag 21. januar – information og tilmelding HER.

• Lørdag D. 3 marts afvikles den sidste Cross Nationals afdeling med DM Lang Cross i Fredericia. Læs mere HER.

• DGIs mange cross- og trailløb fremgår kalenderen HER, hvor du kan orientere dig om de mange forskellige løb henover vintermånederne.

VM Cross 2019 i Aarhus
Danmark er vært for VM Cross Country 2019, og nedtællingen til verdensmesterskabet i en af de allerældste og mest prestigefyldte løbediscipliner er i fuld gang.

Når VM afvikles 30. marts 2019 i Aarhus, er det nøjagtig fem år siden, at VM Halvmaraton skrev danmarkshistorie med landets hidtil største løbefest - hvor både bredde og elite for første gang nogensinde kunne løbe sammen.

Den gigantiske løbefest i Københavns og Frederiksbergs gader skrev sig ikke blot ind i historiebøgerne – den åbnede også den internationale løbeverdens øjne for Danmark som attraktiv løbedestination. Og siden har Danmark bevæget sig endnu længere op på verdensranglisten over løbedestinationer.

I tæt dialog mellem Dansk Atletik Forbund og Det Internationale Atletik Forbund er ruter, hældning, eventprogram og alle andre detaljer for VM Cross 2019 netop nu ved at blive præciseret. Såvel erfarne crossløbere som løbere, der primært har kilometer på asfalt på løbe-cv'et kan allerede nu glæde sig til VM Cross 2019 på græsarealerne ved Moesgaard Museum. Følg i første omgang med i stort og småt om VM Cross 2019 på Facebook.

Moesgaard Museum Close Up Of The Roof Photo Moesgaard Museum 

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design