Loading...

Ugens Løberhistorie

Fra en vægt på 114 kg til H.C. Andersen Marathon: "Min egen historie om den grimme ælling"

11. marts 2017 · Henriette Leth Nielsen

Pia Noachs endelige motivation til at komme i gang med at løbe opstod på en familietur, hvor hele familien var på træklatring: "Jeg stod nede på jorden og tænkte, at jeg var for tung til at klatre rundt deroppe sammen med de andre."

TAK TIL PIA NOACH FRA HELSINGØR FOR AT DELE SIN LØBERHISTORIE MED OS. DER ER EN LØBEJAKKE PÅ VEJ TIL PIA SOM TAK FOR HISTORIEN:

Jeg vil gerne fortælle min historie om et liv med overvægt indtil jeg blev 52.

Og hvordan et ønske om at løbe har været med til at ændre mit liv.

Jeg er i dag 56 år.

Jeg begyndte at tage på i en alder af omkring otte år. Jeg var en meget genert pige og oplevede desværre også at blive udsat for mobning. Hvilket nok har og stadig præger mit liv.

Så jeg endte med at blive en meget stor pige fra jeg var ca. 20 år har min vægt ligget omkring de 110 kg.

Og det er som i nok har hørt nogle gange ikke et nemt livsvilkår.

Da jeg var 30 år løb jeg i 1991 Eremitageløbet for første gang og blev efterfølgende kåret som Årets Kvindelige Eremitageløber.

Året inden havde jeg på grund af kærestesorg besluttet at tabe mig og gennemføre Eremitageløbet 1991. Det lykkedes mig på egen hånd at tabe 40 kg og gennemføre løbet.
Min mor og søster nominerede mig dengang.

Og det var en skøn oplevelse.

Den videre historie er så, at jeg fortsat løb eremitageløbet i 1992 og 1993. Men derefter skete desværre det, som mange før mig har prøvet. Nemlig at tage det hele og mere til på igen. Og jeg holdt helt op med at dyrke motion.

I november 2012 døde min mor som også hele sit liv var overvægtig. Dette satte nogle tanker igang. Så en måned efter hendes død sad jeg 51 år gammel, lige opereret i venstre knæ ( højre knæ var opereret i 2006) og med en "kampvægt" på 114 kg.

Der var ikke megen glæde der.

Tror min beslutning modnedes hen over julen. Havde i september 2012 været på familieudflugt til Kragerup Gods (hvor man klatrer i træer). Der stod jeg så nede på jorden sammen med min mor. Vi kunne høre mine søskende, niecer og nevøer grine og more sig oppe i træerne. Tanken opstod: "Pia du er alt for ung til ikke at kunne være deroppe med de andre".

14 februar 2013 meldte jeg mig ind i fittness.dk. Desværre faldt jeg med en symaskine kun en uge efter og fik en skulderskade. Jeg var dog fast besluttet på at fortsætte. Så jeg valgte at få mig en personlig træner. Nemlig Per Nielsen (www.pernielsen.com ).

Dette på grund af mine skader, så jeg kunne få en ordentlig vejledening og ikke gøre tingene værre. Det er den bedste beslutning jeg nogensinde har taget.

Jeg har fra første møde, følt mig tryg, forstået og fantastisk godt vejledt af Per.

Over ca. 10 måneder lykkedes det mig at tabe 45 kilo og slippe af med min medicin mod forhøjet blodtryk som jeg havde lidt af i mange år. Per lavede træningsprogrammer som blev revideret når vi ca. 1 gang om måneden mødtes til vejning og vejledning.

December 2013 sagde Per, at nu syntes han ikke fokus skulle være på vægttab men på at holde vægten. Jeg har jo prøvet tidligere at tage det hele på igen og det ønskede jeg absolut ikke at gentage.

Jeg kan stadig have mareridt om at vågne om morgenen og igen veje 114 kg.

Så jeg satte det mål at løbe igen, jeg kunne jo godt huske hvor stolt og glad jeg var i 1991. Og jeg har en stor glæde ved at løbe, måske ikke så hurtigt - men jeg gennemfører.

Mit første mål blev et ½ Marathon nemlig Broløbet over Storebæltsbroen den 13 september 2014 og det blev gennemført. En simpelthen fantastisk følelse.

Senere gennemførte jeg Holger Danske ½Marathon den 30 november 2014. Havde lovet min niece(som løb sit første ½marathon) at løbe med.

Efter de to gode oplevelser blev næste mål - nemlig en hel marathon. Valget faldt på H.C.Andersen Marathon i Odense den 4 oktober 2015. Selvfølgelig skulle det være H.C.Andersen Marathon, fordi hele dette forløb føles som mit helt eget eventyr om "den grimme ælling".

Dagen efter HCA-Marathon, hvor jeg lå hjemme på sofaen træt men meget stolt, tilmeldte jeg mig Copenhagen Marathon 2016. Var helt høj og følte jeg bare kunne det hele.

Desværre gik jeg nok for hårdt til træningen lige efter mit marathon og fik en langvarig skade i en muskel i højre balle. Måtte gå til fysioterapeut og begynde helt forfra(kun 3 km løb og meget langsomt)).

Det var næsten ved at slå mig ud - men jeg fortsatte heldigvis (skal ikke op på 114 kg igen). Maj måned i 2016 blev jeg så "frigivet" til fuld træning igen.

Så kunne jeg gå igang med træningen til mine næste to mål, nemlig CPH-Half Marathon den 18 september 2016 og selvfølgelig "Eremitageløbet 2016 præcis 25 år" siden jeg løb det første gang, også efter et stort vægttab på 40 kg.

CPH Half Marathon blev gennemført i selskab med en niece og nevø. De løb dog noget hurtigere end deres faster. Men de var begge stolte af deres "seje faster" som de siger.

Det var også helt specielt at gennemføre Eremitageløbet 25 år efter det første.

Min tilmelding til Copenhagen Marathon blev overflyttet til maj 2017, hvor jeg håber jeg kan gennemføre mit næste marathon.

Nu er jeg i fuld gang med træningen og har lige puttet et ekstra lille nyt mål ind før Copenhagen Marathon den 21 maj: Jeg har meldt mig til BT`s halvmarathon den 30 april (det er så lige en af de sidste lange træningsture før Copenhagen Marathon )

Det har været nogle dejlige år med disse løb og jeg kan slet ikke forestille mig ikke at stille nye mål op. Også med den bagtanke at det vil hjælpe mig med at holde mit vægttab. Der skal ikke være en "alle gode gange tre".

Den tykke pige er altid med mig, men hun kan ikke ses mere. Der findes et udtryk "at inde i enhver tyk pige, sidder der en tynd og græder. Nu kan jeg sige " at inde i en rimelig slank pige, sidder der en tyk pige og smiler.

Måske min historie kan bruges. Det har været dejligt at sætte nogle ord på de sidste fire år som har været så vigtige for mig og mit helbred og den måde jeg lever mit liv på.

Det at føle sig stærk og sund er værd at kæmpe for.

Man kan læse min vægttabshistorie på Per`s webside: www.pernielsen.com
Han har været en fantastisk hjælp hele vejen, selvom han siger når jeg takker for hjælpen:
"Det er jo dig selv som har gjort arbejdet"

Og aldrig har det føltes bedre at "arbejde".

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design