Loading...

NYHEDER OM LØB

Er kvinder bedre til at sætte tempo

24. juni 2014 · Jeppe Weinreich

Et nyt studie taler for, at kvinder generelt disponerer deres maratonløb bedre end mænd. De taber simpelthen mindre fart undervejs.

Splittider fra store maratonløb er taknemmelig statistik. Tallene er lige til at tage og plukke ud, og de fortæller en historie om hver enkelt deltagers løb. Rammer en løber den berømte mur undervejs, ja så behøver man ikke nogen længere udredning fra løberen selv; splittiderne fortæller det hele. Men kan de også fortælle noget generelt om kvinders bedre evne til at disponere med kræfterne undervejs?

Et nyt studie har undersøgt 14 store maratonløb i 2011 med samlet 91.000 gennemførende løbere, og her kan man tale om ganske konkret forskel imellem kønnene. Målt på den sidste halvdel af løbet faldt kvindernes tempo med 11,7 procent, mens det for mændene drejede sig om 15,6. Så man på de tilfælde, hvor mellemtiderne blev markant langsommere - altså hvor løberens tempo var faldet drastisk - så var chancen for, at det var en kvinde, 64 procent lavere. Undersøgelse inddrog dog også andre variabler såsom tidligere erfaring på maratondistancen eller andre distancer.

Den biologiske forskel
Men kan man stille det så simpelt op og tale om, at kvinder er bedre til at disponere med kræfterne? Indvendingen kunne være, at de ikke presser sig selv på samme måde som mænd, der - i hvert fald ifølge fordommene - er mere konkurrenceivrige og oftest overvurderer egen styrke. Den biologiske forskel er også tit blevet fremhævet som noget evident. At kvinder eksempelvis skulle besidde en bedre evne til at forbrænde af fedtdepoterne etc.

"Man kan fremdrage en masse fysiologiske årsager, men det er svært at forstå, hvordan det kan have så stor en effekt," har medforfatter til undersøgelsen, Michael Joyner, udtalt til Newswire. "Der er gjort et hav af tanker om, at mænd måske bare er mere ustyrlige og konkurrencemindede. Nu har jeg brugt en stor del af mit liv blandt præstationsorienterede mænd og kvinder, og jeg tror simpelthen bare, at vi nu har bevist, at der blandt mænd er flere grødhoveder!"

(Kilde: Runners World)

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design