Loading...

Ugens løbepas - Uge 21

Lang progressiv tur efter pyramide-princippet

19. maj 2014 · Thomas Nolan

LANG PROGRESSIV TUR EFTER PYRAMIDEPRINCIPPET. Ugens pas er et ganske særlig et, hvor træningen fuldstændig skifter karakter undervejs. Træningsmæssigt kan man få flere kilometer i benene uden at have fokus på det.

Jeg er som tidligere nævnt (vistnok adskillige gange) glad for progressive ture, som faste læsere af denne rubrik således er blevet præsenteret for i adskillige versioner.

Vi har dog ikke været forbi en lang progressiv tur efter pyramideprincippet, som denne, hvor man efter trinvist at have øget tempoet gennem passet gradvist bevæger sig ned i tempo og op i tid på hvert niveau. Derfor er det ugens pas:

10 min. meget roligt +
8 min. roligt +
6 min. alm. tempo +
4 min. hurtigt +
2 min. meget hurtigt +
4 min. hurtigt +
6 min. alm. tempo +
8 min. roligt +
10 min. meget roligt

Træningspasset tager således 58 min.

Tidligere har jeg anprist progressive ture, fordi man lærer at træne i forskellige tempi, bliver varm inden det hurtige løb, kan tilpasse det hurtige løb til sin oplagthed på dagen, og får en periode med høj intensitet ind i sin tur, hvilket er en formbooster.

Ovenstående pas er dog særegent, fordi det fuldstændig ændrer karakter undervejs. Man kan på forhånd være anspændt og nærmest lidt nervøs indtil den lange periode (10 min.) med "hurtigt - meget hurtigt - hurtigt" løb begynder, og derefter skal man arbejde hårdt i en tidsbegrænset periode. Men når det så er overstået, skal man jo "bare" løbe langsommere og langsommere. Og netop det "bare" skal erfaringsmæssigt tages helt bogstaveligt, for mange føler, at det herefter bliver meget let, og det sværeste til sidst er nærmest at holde tempoet nede (tro mig - eller endnu bedre: Prøv det!). Træningsmæssigt kan man således få ekstra (og ret mange) minutter / kilometer i benene uden at fokusere på dette. Ud over fordelene ved progressive ture, nævnt ovenfor, er dette pas derfor også en god måde at tilvænne kroppen til længere ture på - og snyde sig til nogle lettere ekstra kilometer.  

En variant
En oplagt variant af passet er at løbe fx 1 km meget roligt + 1 km roligt + 1 km alm. tempo osv. Det er en variant, som gør perioden med hurtigt og meget hurtigt løb længere, men afkorter passet distancemæssigt foruden den tid, hvor der løbes hhv. roligt og meget roligt. Dermed går lidt af det specielle ved passet af ift. at træne dét at løbe lange ture, men for den utålmodige, eller løberen der bedre kan lide intensitet end distance og som ikke træner mod et langt løb, er det stadig anderledes, udviklende og udfordrende.

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design