Loading...

UGENS LØBEPAS - Uge 4

Ugens Løbepas: Test din kondition med en bip-test

21. januar 2013 · Thomas Nolan

Bip-testen er beslægtet med den kendte Cooper-test og oprindelig udtænkt som en mere velegnet måde at teste boldspilleres kondition på. Testen er dog også rigtig god til løbere - og så er den mere social end Coopertesten.

Yo -yo -1

Denne uges løbepas er udvalgt med skelen til vejret. Den kan nemlig laves indendørs, f.eks. i en gymnastiksal. Du kan lave den på egen hånd, men den er tænkt som en mulighed for på enkel vis at teste en større gruppe sportsfolk samtidigt. Der er tale om en formtest, som tester din kondition og beregner dit kondital.

En forudsætning for at lave testen er dog, at man har adgang til en applikation, der laver bippene med det rigtige interval. Her vil jeg anbefale Morten Zachos Fitnesstest Pro-app, som kan købes for under 20 kr. Det er selvfølgelig lidt usædvanligt sådan at gøre reklame for en app og skrive, at man skal have den for at kunne udføre Ugens løbepas, men jeg gør en undtagelse i denne uge, fordi programmet trods alt er rimelig billigt, og fordi at app'en desuden indeholder en række andre løbe- og fitnesstest (med forklaringer), som den ivrige løber sandsynligvis vil finde interessante.

En smart træner-funktion
Der findes dog også gratis bip-test applikationer, som kan downloades (søg efter biptest, bleep test, shuttle run eller yo-yo-test, kært barn har mange navne..), men jeg anbefaler også Fitnesstest Pro, fordi det indeholder en rigtig smart træner-funktion, som gør, at du på få sekunder kan registrere en testdeltager og således i løbet af få minutter lave en liste over alle deltagerne forud for en klubtest. Det er nok klogt lige at øve sig en enkelt gang på forhånd, men herfra er det faktisk ret let at sætte testen i gang. Hver gang en løber går ud, klikkes blot på dennes navn, og tidspunktet registreres. Når alle løbere er færdige, kan du få en liste med hver enkelt udøvers resultat (omregnet til et kondital) og/eller sende resultatlisten til din computer. Næste gang du laver testen, er det nemt at sammenligne resultaterne.

En nem opstilling
Opstillingen til en bip-test er enkel. Løber du alene, så sæt to mærker 20 meter fra hinanden; er i flere, trækkes en streg f.eks. mellem to kegler ved hhv. 0 og 20 meter, så alle kan løbe ved siden af hinanden.

Meningen er nu, at du skal løbe i et tempo, der passer med, at du sætter en fod på start- eller 20 meter-linjen, hver gang applikationen giver et bip.
Der bliver gradvist kortere og kortere mellem hvert bip, således at testen bliver hårdere og hårdere.

Shuttle

Testen slutter, når man to bip i træk ikke når stregen. Afhængigt af hvor længe man holder sig løbende, omregnes præstationen til et kondital.
NB: Hvis man rammer stregen for tidligt, skal man blive og afvente bippet, inden man løbere videre.

Testes en gruppe, kan træneren eventuelt forstærke bippet fra telefonen med en fløjte, eller - den avancerede løsning - sætte en højtaler til sin telefon. Står træneren og kikker på telefonen, kan han eller hun se, hvornår bippene kommer, og således er det let at fløjte på det rigtige tidspunkt.

Cooper-testens fætter
Bip-testen er oprindeligt udviklet af den danske "fodboldprofessor" Jens Bangsbo som et alternativ til dens mere kendte fætter: Coopertesten. Bip- og Coopertesten tester i princippet det samme, nemlig din kondition, men tanken var bl.a. at gøre bip-testen mere intervalagtig og dermed mere velegnet til boldspillere. Testen er dog også rigtig god til løbere, og et par andre fordele er, at den er mere social (alle følges ad) og overskuelig, samt at tempoet styres fra start af, således at testresultatet ikke bliver upræcist pga. for langsomt eller hurtigt udlæg, hvilket ofte er tilfældet for urutinerede løbere, der laver en Coopertest. Det er let som træner at se og måle, hvornår en løber ikke længere kan følge med.

God træning!

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design