Loading...

UGENS LØBEPAS - Uge 36

Lyskryds-intervaller

02. september 2013 · Thomas Nolan

Denne uges løbepas er et pas, som virker for dig, der løber på egen hånd i byen eller har lyst til en sjov lille konkurrence med en kammerat. Det er dog også et pas, der var tæt på at blive taget af censuren, men det gik...

Images

Baggrunden for ideen til passet er, at jeg af og til i foredrag laver lidt sjov med dem, man altid ser stå og lave høje knæløftninger ved lyskrydsene for at holde sig i gang. For sagen er, at det ikke hjælper det store. Stop uret, tag pausen og løb videre, når der bliver grønt. Jeg vil påstå, at træningsudbyttet er det samme, uanset hvor mange pauser man tager på en løbetur. Det, der betyder noget, er, hvor længe og hvor hurtigt man samlet har løbet. En fordel ved lyskrydsene kan endda være, at den lille pause ofte får én til at løbe lidt hurtigere imellem lyskrydsene, og det kan give et større træningsudbytte. På dette tidspunkt har den opmærksomme læser nok en ide om, hvor vi er på vej hen...

Et stop kan være et plus
Mange gode løbere har opnået rigtig gode tider trods utallige stop på deres løbeture, måske netop fordi de har sat tempo indimellem (og/eller fordi de er blevet så trætte af pauserne, at de har presset ekstra på for lige at nå med over). Blandt de eliteløbere jeg selv har trænet, er Dennis Jensen og Martin Parkhøi eksponenter for løbere, der mere eller mindre ufrivilligt har løbet rigtig mange kilometer, rigtig hurtigt og med rigtig mange små stop.

Gør sådan her:
• Varm op ca. 10 min.
• Løb rundt i et område med mange lyskryds og løb relativt hurtigt.
• Når du rammer rødt lys, er der pause.
• De fleste steder vil der jo være tale om et lysKRYDS, altså at der er grønt, hvis du løber lige over, og rødt hvis du drejer, eller omvendt. Har du behov for pause, vælger du retningen, hvor der er rødt, og således kan du afvige fra planlagte ruter.
• Det er tilladt at justere tempoet de sidste 50 meter / 10-15 sekunder inden et lyskryds, så det passer med om du liiiige vil med over eller liiiige holder så meget igen, at du får pausen og retningen som ønsket.
• Løb fx 20 minutter på denne måde og løb et par rolige kilometer som afslutning.
En sjov variant du kan løbe med en kammerat: Aftal en bestemt rute, der ikke må afviges fra. Hvis ruten fx er ca. 5 km og forskellen på jeres bedste tider på 5 km fx er 3 min., starter den hurtigste løber 3 minutter efter den langsommere, og så gælder det naturligvis om at komme først.

Pas på i trafikken!
Afslutningsvis selvfølgelig lige en lille advarsel om ikke at løbe denne træning i de allerstærkest befærdede områder i de store danske byer lige i myldretiden. Træningspasset er bedst at løbe tidlig morgen, ved frokosttid eller om aftenen. Vis hensyn til andre trafikanter og pas også på dig selv og undlad hasarderede forsøg på at nå over og/eller at skære hjørner i kanterne af fodgængerfeltet.

God fornøjelse med træningen!

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design