Loading...

UGENS LØBEPAS - Uge 4

Skiskydning

14. januar 2013 · Thomas Nolan

Så er sneen tilbage i det meste af landet, og dermed er det oplagt at lade skiskydning være ugens pas - med snebolde som ammunition...

Biathlon _497x 330

I bund og grund er skiskydning en simpel tempoturs- eller intervalvariant. Navnet skyldes naturligvis ligheden med den rigtige skiskydning, også kaldet biathlon, hvor den konditions- og udholdenheds-krævende langrend kombineres med sin sportslige modsætning, skydning, der kræver fuldstændig ro og koncentration - en sport, der er udsprunget af militær træning.

Man kan konkurrere individuelt eller på hold á 2 personer.

En opsætning kunne være denne:
1) Find en rundstrækning på ca. 500m - gerne krævende, med lidt offroad- eller bakkeløb i sneen. Det aftales på forhånd, hvor mange gange holdet samlet skal gennemløbe rundstrækningen, og vinderholdet er naturligvis det, der først bliver færdigt. Umiddelbart vil 6-8 runder i alt være passende i de fleste klubber.
2) Alle deltagere fordeles på tomandshold, helst på en måde så hvert hold er nogenlunde lige stærke.
3) Træningen ("konkurrencen") starter, og én fra hvert hold løber rundstrækningen. Når løberen er tilbage, har hans eller hendes makker lavet tre gode snebolde. Løberen kaster dem nu mod et passende mål, f.eks. en træstamme, en cirkel tegnet i sneen eller - den festlige variant: en træner kun iklædt underbukser…
4) Hvis løberen nu rammer målet med alle tre bolde, skiftes uden videre, og makkeren løber en omgang, kaster derpå tre bolde osv.

a. Kikser kasteren ét kast, men rammer to gange, findes en passende straf, som det tager lidt tid at udføre, f.eks. 10 armstrækninger, og først derefter løber den anden løber af sted.
b. Ved to kiks findes en straf, der tager lidt længere tid at udføre, f.eks. at løbe baglæns ud til et træ 20 meter væk og derpå løbe ti gange rundt om det, inden der løbes tilbage til skiftezonen, forlæns eller baglæns som man nu synes.
c. Kikser man alle tre kast, skal man både lave begge de netop angivne straf-øvelser.
Generelt anbefaler jeg, at der arbejdes med kollektiv straf, altså at begge løbere på et hold skal lave straffen sammen - det er både mest socialt, og sikrer at man ikke står stille for længe ad gangen.

Variationsmuligheder
Som antydet i starten, er der utroligt mange variationsmuligheder ved skiskydning. F.eks. kan man (find selv på flere varianter):
• løbe passet individuelt som en tempotur - de eneste pauser er så, mens man kaster
• variere rundstrækningens længde, antal kast og hårdheden af straffene
• lade langsommere løbere løbe kortere runder
• gøre kastene svære ved f.eks. at lave tre cirkler, der skal rammes: en let, en middel og en rigtig svær
• lave et mål, der kræver meget stor præcision, men til gengæld kun skal rammes én gang. Til gengæld er der intet - eller et højt - loft på hvor mange kast man har (så der altså skal løbes 9 strafrunder, hvis det tager 10 kast, før man rammer).

En frisk variant
Slutteligt vil jeg også nævne den "friske" variant, der kræver, at alle er med på den og som går ud på, at målene er de ventende løbere, som placeres i en afmærket zone. Skytterne skal så ramme personerne i zonen (deres egen makker tæller dog ikke), der selvfølgelig skal forsøge at undvige. Denne variant sikrer, at den ventende makker ikke står og bliver kold, hvilket dog også kan fikses ved at sætte ham eller hende til at løbe en kort, lille runde, inden snebolde samles.

For en god ordens skyld vil jeg - selvom det for faste læsere af Ugens Løbepas nok er overflødigt - lige nævne, at dette træningspas ikke bør igangsættes uden grundig forudgående opvarmning, og så er det også vigtigt at huske afjogning efterfølgende.

Rigtig god træning!

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design