Loading...

UGENS LØBEPAS - Uge 40

Alternativ træning

01. oktober 2012 · Thomas Nolan

Ugens løbepas er - maratonsæsonen taget i betragtning - alternativ træning! Men læs også gerne videre, hvis ikke du har løbet maraton i den forløbne weekend, der er muligvis råd du kan bruge!

Img _4054

Har du været ude at løbe et maraton i weekenden, kræver det - med mindre du er MEGET veltrænet - nogle dages løbepause efterfølgende, måske endda helt op til en uge. Benene er ømme, og måske har du svært ved at mærke, om du er "øm eller skadet". At sondre mellem at være øm eller skadet giver dog ingen mening, da ømme muskler i høj grad også er en skade! Du bør skåne muskulaturen og andre strukturer i de ømme områder. Et umiddelbart harmløst problem som en vabel eller to bør du også tage seriøst. Vablerne kan gøre, at du løber en smule anderledes end du plejer og derved udløse en anden og mere alvorlig skade andre steder, f.eks. i knæene.

Men er det bedst at holde sig helt i ro eller at lave noget andet træning? Erfaringen siger, at det kan fremme helingsprocesserne og nedsætte tiden det tager at blive klar til at træne normalt igen, hvis man laver lidt alternativ træning, som øger blodomløbet i primært muskler og sener uden at belaste kroppen med stød som under løb. Mulighederne er mange; cykling (MTB, landevej eller spinning), svømning eller løb i vand, crosstrainer, romaskine, langrendsmaskine (thorax-trainer) eller noget helt andet. Det er ikke så afgørende, hvad det er, blot der ikke indgår vægtbærende elementer som ved løb, spring og hop, samt at pulsen holdes højt over længere tid.

Aktivitet fjerner affaldsstoffer
Det gode ved at lave noget alternativt er, at blodet både tilfører næringsstoffer og fjerner affaldsstoffer til muskulaturen. I hvile er blodomløbet nærmest minimalt i muskulaturen, og derfor tager helingen lang tid, men aktiveres muskulaturen, vil hjertet gå i gang med at pumpe blod derud. Det er vigtigt ikke at belaste sig for hårdt eller længe, men f.eks. en halv times aktiv, alternativ træning 2-3 gange i løbet af den første uges tid efter et maraton vil hurtigere få dig tilbage i løbesporet. Hvor hurtigt du er tilbage i "normal løbetræning", afhænger af, hvor medtaget du har været, og hvor meget du normalt træner. Brug din sunde fornuft, lyt til kroppens signaler og brug hellere en uge mere på at komme tilbage end at forcere.

Alternativ træning kan i flere tilfælde være det helt rigtige, også for de der ikke lige har løbet et maraton. Hvis du f.eks. er en ivrig begynder og gerne vil hurtigt i form eller hurtigt forbrænde energi med henblik på vægttab, kan det nærmest være demotiverende at gå så langsomt frem som erfaringen tilskriver, at man "bør" gøre, skadesrisikoen taget i betragtning. Det er næppe helt skævt at hævde, at skadesrisikoen ved løb er højere end ved alle de andre alternative træningsformer tilsammen, hvilket skyldes løbets vægtbærende element. Løbeopstart kræver derfor mindre træning end den ivrige motionist, der gerne vil hurtigt i form eller smide nogle kilo, har tålmodighed til at vente på, og gør han eller hun det rigtige, vil det også tage sin tid at komme i form eller nå den træningsmængde, hvor man taber sig. For denne type kan den alternative træning være rigtig god.

Alternativ træning gavner formen
Sidst men ikke mindst kan også den erfarne løber, som let får skader eller kender grænsen for hvornår de kommer, øge træningstiden og udbyttet ved at træne alternativt og på den måde øge den ugentlige træningstid. Forskning viser tydeligt, at selvom bevægelsesmønstrene ikke er de samme ved løb som ved de nævnte alternative træningsformer, er det at supplere løbetræningen med noget alternativt med til at øge formen. I tilfælde af skader kan alternativ træning også nedsætte eller forhindre formtab, så længe den alternative træning foregår med en høj puls som ved løb.

D.A.F

Brøndby Stadion 20

2605 Brøndby

(+45) 43 26 23 08

daf@dansk-atletik.dk

DGI Løb

Vingsted Skovvej 1

7182 Bredsten

(+45) 79 40 40 40

info@dgi.dk

MotionDANMARK er en del af

© Copyright MotionDANMARK - Website af DNA Design